Начална страница

понеделник, 13 февруари 2012 г.

100 грама обич за празника


Свети Валентин е католичаски празник, който се празнува на 14 февруари. На тази дата влюбените изразяват любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони със сърчица. Ние, православните християни пък почитаме и пием вино, археолозите честват професионалния си празник.
Аз лично традиционно не празнувам специално Св.Валентин, нито пък Трифон Зарезан (стар стил). Празнувам обаче винаги, когато имам настроение и добра компания, поводи се намират. Смятам, че и двата празника са хубави, но единия е "вносен", а другия ми е някак странен. Обаче пък и не виждам нищо лошо в това, да има повече поводи за радост, хубави жестове и  емоции, сгряващи душата и този ден да ни подсеща за тях. Още повече, че вино и любов се допълват подходящо - "2 в 1". 
И задължително ще пия глъдка червено вино, изпита с много любов! 
Тази публикация ще бъде за всички, които обичат и тачат българското вино и любовта и искат да зарадват скъп човек с красив жест, за да оцветят мрачния си делник. На този ден се разменят много скъпи, но излишни подаръци, подаряват се много цветя ...Ако ще подарявате нещо по задължение, по-добре не го правите изобщо. Щастлив трябва да е не само този, който го получава, а и този, който го подарява.





Любов и неповторима сладост ... и нека вечно да обичаме, и да бъдем обичани! 
И сами можете да създадете оригинални подаръци за празника под формата на "100 грама сладки". Това е един вълнуващ начин да изразите чувствата си към любимия човек!


Необходими продукти за меденото тесто (без украсата):
  • 2 яйца; 
  • 1 к.ч. мед; 
  • 1 ч.ч. кристална захар; 
  • 1/3 ч.ч. олио; 
  • 1/2 кг брашно (приблизително) ; 
  • 1 ч.л. хлябна сода; 
  • 1/2 ч.л. канела на прах; 
  • 1/2 ч.л. счукан или смлян карамфил. 



    Начин на приготвяне:
    Разбиват се яйцата (със стайна температура) със захарта до побеляване. Прибавя се меда (да не е захаросан и освен това аз го затоплям в микровълновата леко), канелата, карамфила и олиото. След като се обърка добре, прибавя се и брашното с бакпулвера. Разбърквам с миксера (кухненския робот), докато тестото позволява и преди да се е втвърдило. След това се доомесва с ръце - тестото трябва да е сравнително меко. Ако се прекали с брашното по време на месенето, след изпичането меденките ще се нацепят и освен външния си вид ще променят и вкуса си разбира се. Не се меси много, колкото да се събере на топка и да не лепне. Завивам го със свежо фолио и го оставям да преседи поне 1-2 часа в хладилника, преди да започна да работя с него. Не е фатално ако се започне веднага, но препоръчително е да се остави да почине на хладно. Последните пъти го правя вечерта, преди деня на приготвянето на меденките. когато се охлади се втвърдява допълнително, така, че внимавайте да не стане прекалено твърдо и да се рони. Според мене се получава едно много приятно за работа тесто. На мене ми е любимо за работа. 
    За украсата съм използвала готов марципан. Изключително съм доволна - марципана се оказа снежно бял, много пластичен и приятен за работа. В нета има доста рецепти, но аз не съм ги изпробвала и не мога да препоръчам такава.


    Виждам, че вече съм публикувала украсени меденки в блога си, които може да видите туктуктуктук и тук. Те са правени със същото тесто и оцветен айсинг или марципан.

    Миналогодишните ми празнични меденки


    Св. Валентин - възникване, традиции и символи

    Произход на празника (знаем ли защо празнуваме?!)
    Празнуването на Свети Валентин произхожда от древния римски празник Луперкалии, в чест на бога Фавън, покровителя на стадата. Луперк - този древен италийски бог, приятел на овчарите и пазител на стадата от вълци, римляните бързо уподобили с Фавън, а след завладяването на Гърция с аркадския Пан. Празникът отбелязвали на 15 февруари. Ден преди това бил празникът на римската богиня на брака, майчинството и жените — Юнона и бог Пан. Според езическата традиция в този ден девойките пишели любовни писма и ги поставяли в огромна урна, от която след това мъжете измъквали девическите послания. И всеки мъж започвал да ухажва онази девойка, чието писмо бил изтеглил. Денят някога наричали и "Птича сватба", защото смятали, че именно през втората седмица на февруари птиците образуват брачни двойки в гората. 
    В древен Рим живял някога лекар, наречен Валентин. Той винаги се грижел лекарствата, които предписвал на своите болни, да имат приятен вкус. За тази цел смесвал горчивите сиропи с вино, мед или мляко. Раните промивал с вино и използвал билки и треви, за да облекчава болките. Свети Валентин бил и проповедник. Макар че в онези времена в Рим преследвали християните, той станал свещеник. Валентин живял по времето на Клавдий Втори, който водил множество войни. И когато броят на новите войници в армията започнал да намалява, Клавдий решил, че причината е в привързаността на войниците към дом и семейство. Тогава отменил всички сватби и годежи. Но Валентин продължавал тайно да венчава влюбените двойки. 
    Веднъж затворническият страж почукал на вратата на Валентин. За ръка водел сляпата си дъщеря. Той бил чул за лечителските способности на Валентин и сега го умолявал да излекува дъщеря му от слепотата. Валентин знаел, че този недъг е практически нелечим, но дал дума, че ще направи всичко възможно, за да излекува момичето. Дал й мехлем и казал да дойдат отново. Минали няколко седмици, но зрението на момичето така и не се върнало. Но мъжът и дъщеря му не се съмнявали в доктора и продължавали лечението. В един ден обаче римските войници нахлули в дома на Валентин, унищожили лекарствата и го арестували, заради това че нарушавал заповедта на Клавдий за венчавките. Бащата на сляпото момиче научил за ареста, но нищо не могъл да направи. Валентин знаел, че скоро ще изпълнят смъртната му присъда, но не спирал да мисли за сляпото момиче. Помолил да му дадат хартия и мастило и написал прощално любовно писмо на момичето. Изпълнили присъдата в същия ден, на 14 февруари 270 година. Когато бащата се върнал у дома, го посрещнала дъщеря му. Девойката отворила писмото и намерила вътре жълт шафран (минзухар). Писмото било подписано: от твоя Валентин. Девойката взела върху дланта си шафрана и станало чудо: зрението на девойката се възстановило. Тя видяла неговия блестящ цвят. 
    Когато през 496 г. римският папа Хеласиус забранил веселите празници в чест на бог Пан, обявил 14 февруари за ден на свети Валентин.
    И днес хората показват своята привързаност и любов като изпращат в този ден картички и цветя на своите любими.


    Традиции
    Има, разбира се, и други версии за произхода на празника на свети Валентин. Но традицията да се подаряват подаръци признават и подкрепят всички. Празникът няма славянски корени, не присъства в православната традиция и никога не се е отбелязвал преди, за разлика от Трифон Зарезан. Но в последните години...


    В последните години и у нас мнозина си задават въпроса: "Какво да подаря?" Защото понякога подаръкът може да каже повече, отколкото хиляди думи. Влюбените имат възможност да докажат, че все пак истинската любов съществува, а за най-стеснителните влюбени денят на свети Валентин е прекрасен повод да признаят чувствата си. Така че към избора на подарък би следвало да се отнесем отговорно.


    Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.

    14 коментара:

    1. Много са сладички ангелчетата, Или!
      Личи си, че са направени с много любов.
      Хубав празник!

      ОтговорИзтриване
    2. Чудесни англечета, а и за подаръци в подобна форма, винаги бих била навита;)
      Много са красиви и завиждам на хората, които са им се насладили!

      ОтговорИзтриване
    3. Много са красиви ангелчетата с тези розови бузки ....наистина да ги изпапкаш!

      ОтговорИзтриване
    4. Благодаря. Когато започвах да украсявам ангелчетата имах една представа, а се получиха съвсем други.

      ОтговорИзтриване
    5. Или, направила си чудесни меденки! Толкова красиво си ги декорирала, че....си личи ....колко много любов си инвестирала в направата и!Много красиви ангелчета! И миналогодишните ти медени сърчица .... също изглеждат вълшебно!!! Комплимент!!!
      Желая ти една чудесна седмица, изпълнена с много пролетно настроение и приятни моменти! Прегръщам те!

      ОтговорИзтриване
    6. Честита Баба Марта :))
      С пожелания за много здраве и щастие!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря Нели! И ти бъди жива и здрава, изпълнена с творчески ентусиазъм!

        Изтриване
    7. Мале, прекрасни са! Толкова са сладурски и нежни :*
      Честита Баба Марта и от мен! С пожелания за здраве и много щастие!:)

      ОтговорИзтриване
    8. Честит прлазник , 3-ти март !

      ОтговорИзтриване
    9. Прекрасни ангелчета , прекрасни снимки!

      Поздрави , Надя!

      ОтговорИзтриване
    10. Или, честит 8 март! Желая ти един невероятен празник и те прегръщам сърдечно!

      ОтговорИзтриване
    11. Благодаря ти Albena Weibel! Най-добри пожелания и за тебе!

      ОтговорИзтриване
    12. Нели, Наде, едва сега виждам, че сте писали. Благодаря Ви, че надникнахте в блога ми!

      ОтговорИзтриване

    Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...