Начална страница

неделя, 12 февруари 2012 г.

Картофена запеканка със сметана

С нашумяването на нисковъглехидратните диети в последните години, картофите са считани за “лоша” храна, несъвместима със здравословния начин на живот. 



Картофите могат да станат здравословна и утоляваща глада съставка от менюто ви (като изключим чипса и пържените картофки), стига да ги консумирате с мярка и да ги приготвяте по подходящия начин. Една от главните причини картофите да бъдат класифицирани като “забранена” храна са допълнителните неща, които им добавяме - сирена, сметана, масло, месен сос.
Опечени, картофите имат още по-висок Гликемичен Индекс, но това все още не означава, че трябва да ги изхвърлите от трапезата си. Изберайте по-малки картофи. Подправките зависят от индивидуалния ви вкус, но не прекалявайте с която и да е, особено със солта.

Напук на всичко, рецептата ми е с много сирене, сметана и яйца, така, че си режете малки порции на ядене. :)

Необходими продукти: 
  • 1,5 кг картофи; 
  • 2 - 3 бр. шунка (мек колбас); 
  • 500 мл течна сметана за готвене;
  • 150 – 200 г сирене;
  • 1 - 2 яйца; 
  • 1 - 2 с.л брашно; 
  • 1 с.л. олио;
  • Черен пипер; 
  • Сол. 


Начин на приготвяне: 

Почистваме картофите и ги нарязваме на шайби. Подреждаме ги на пластове в намазаната с олио дълбока тава. Редуваме картофи, колбас, сирене и пак картофи, да изчерпване на количеството. При желание може да се вмъкнат и други пластове заленчуци, като например глава целина (нарязана на шайби) и моркови (нарязани елепсовидни шайби по диагонал на моркова). Ако ще се използват подобни твърди зеленчуци, преди това трябва да се бланшират за няколко минути в подсолена вода. Мужду отделните пластове овкусяваме по вкус с подправките, като внимаваме да не пресолим, заради сиренето. 

Приготвяме смес от яйцата, брашното и сметаната и заливаме ястието. Разклащаме лекичко, така, че сместта да проникне навсякъде между зеленчуците. Поставяме тавата да се пече в умерено загрята фурна за около половин час. Малко преди готовност настъргваме с кашкавал или със заливка. 


У нас много се харесват яденета със заливка и тук, тя може да бъде сполучливо добавена. Можете да добавите и тази, която обичайно си приготвяте по изпитана Ваша рецепта. 

Пухкава заливка: 

Необходими продукти:
  • 100 гр ( три супени лъжици с връх) брашно;
  • 100 мл (кафяна чашка) олио; 
  • 0,5 литра (2 чаени чаши) прясно мляко или разбито на гъст айрян по-сладникаво кисело мляко;
  • 1 ч.л. сол; 
  • 2 яйца;
Начин на приготвяне:

В тенджерка с олио се запържва брашното. Когато започнат да се получават мехурчета се налива прясното мляко или разбито на гъст айрян по-сладникаво кисело мляко. Добавяме и солта, за да не е блудкава. 
Бъркаме интензивно докато сместта започне да се отделя от стените на тенджерката - става много бързо и НИКОГА не става на грахулки. 
Сваля се от огъня и се добавят две яйца (без черупките :) ), като бъркането продължава докато стане гладка паста. 
Ако много се сгъсти, добавете още едно яйце. 
Количеството е достатъчно за малка тавичка и ако използвате по-голяма не забравяйте да удвоите количеството на продуктите.

Това е постна картофена запеканка, в която съм добавила моркови и целина и съм заменила сметаната с прясно мляко. Върху запечения кашкавал съм поляла кисело мляко и съм наръсила с магданоз и чесън на прах.


Това е един тих и спокоен нощен пейзаж, който снощи съзерцавах от балкона ми...а снега се сипеше леко и покриваше уличната грозотия.

Желая на всички интересен и красив ден и топла, уютна и вкусна вечер!


Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.

4 коментара:

  1. И аз го приготвям това често-често;)
    Децата си умират за него. Само заливката ми е малко п-различна , но другият път ще опитам тази.
    Хубава нова седмица, Или!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз много обичам бързите и прости яденета. Времето е ценно. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Като един фен на запеканките, да отбележа, че е страхотна:)
    И току що мярнех нещо любимо - дроб, та се премествам да се изкуша и там:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Според мене запеканките са чудесна възможност да вмъкнеш разни дребни парченца от това - онова, останало в хладилника.

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...