Начална страница

четвъртък, 1 декември 2011 г.

SALPICÓN (салпикон*) от морски дарове


  Обичам морски дарове и екзотични вкусове. Харесвам цветни ястия и особено салати. Рецептата я прочетох тук. Стори ми се интересна и подходяща в предвид наближаващия Никулден. 
    При разнообрзни продукти, предпочитам да няма майонезени сосове, защото ми идват тежки, а и сякаш обезличават вкусовете. Тази салата ми допада много и по още един показател - приготвя се скоростно бързо, ако използвате размразени готови (сварени) продукти, които може да се закупят от рибните щандове в много магазини. Първоначално реших, че зелената чушка не е проблем ако липсва и тя само подсилва декоративния ефект. Оказа се обаче, че превъзходно допълва цялостния вкус и е добре тя да бъде прясна и хрупкава.


Необходими продукти:
  • 1 кг пресни миди; 
  • 150 г белени скариди; 
  • 6 рулца от раци; 
  • ½ средно-голяма глава лук; 
  • ½ зелена чушка; 
  • олио в пулверизатор; 
  • оцет; 
  • сол;
  • ...и разбира се лимон. 


Начин на приготвяне: 

Сварете мидите както винаги. Ще ви припомня пак. Измийте ги и ги изчистете /сложете ги в съд със студена вода и с нож изстържете мръсотията от черупките/. Измийте, за да изчистите пясъка от тях.

Вече изчистени ги сложете в тенджера с един пръст вода. Захлупете тенджерата. След около 5 минути мидите вече са се отворили и са готови. Не ги оставяйте много време в топлата тенджера, защото стават твърди. 

Когато поизстинат и могат да се пипат с ръце, без да се изгорите, извадете месото от черупките.

Скаридите сварете за минута и половина в МВ на максимална мощност. Може да го направите като държите 30 секунди, после още 30 и проверявате готовността, за да не станат сухи. Оставете да изстинат.

Нарежете на кръгчета рулцата от раци, добавете мидите, скаридите, лука и зелената чушка, ситно нарязани. Овкусете със сол и оцет, пулверизирайте малко олио.

Консумирайте ястието студено.



  Ако ви се намират из къщи достатъчно големи мидени черупки, които сте съхранили за сувенири, сега е идеалният момент да ги използвате за сервиране на тази салата. Ако пък имате повечко за всеки отделен гост, ефекта ще е пълен. Моите са доста големи - океански и са ми подарък от мнооого далече.




Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.

6 коментара:

  1. Обожавам морски дарове!
    Страхотно предложение Или!

    ОтговорИзтриване
  2. Мидените подносчета страшно допадат на тази салата:-) И снимките са прекрасни:-)
    Бих приготвила точно нещо такова за Никулден!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Neverojatno krasivi snimki , a i sadarjanieto v midite izglejda mnogo vkusno.Bravo Ilina .

    ОтговорИзтриване
  4. Или, много красиво си поднесла салатата! Страшно ми харесва композицията на първата снимка - букетчето, фенерът. И мидичката също :)
    Определено, това е едно подходящо предложение за Никулден!

    ОтговорИзтриване
  5. Или, привет от мен. Сега откривам твоето вкусно и красиво местенце, с удоволствие ще следя предложенията ти. Страхотно пъстра салата, и точно по мой вкус с морски дарове.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря Ви. Желая на всички вас вкусна и топла вечер!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...