Начална страница

четвъртък, 29 декември 2011 г.

Солена торта с палачинки

При приготвянето на палачинки, често остават по няколко бройки. Покрай празниците в хладилника пък се намират най-разнообразни продукти, които пък са останали покрай приготвянето на това или онова ястие. Според мене е важно да имате достатъчно количество лютеница – поне буркан. От там нататък всичко е въпрос на любими вкусове и налични продукти, както и приемливо съчетание между тях. Колкото по цветни са продуктите, тортата става по-красива. Тази торта винаги ми се получава, каквото и да е съдържанието на плънката. Някой я харесват с майонеза като основен компонет за слепване, но на мене ми идва тежичко. Аз не не харесвам майонезата по принцип. Изключение правя само за руска салата.


Препоръки: За предпочитане е да се използват меки колбаси или филета (примерно мортадела, шунка, ако е шпек - да е на малки пърченца, защото после тортата се реже много трудно). Удобно е ако предварително са били нарязани на тънки филийки – практични услуги, които се извършват в много хипермаркети. Всъщност от приготовленията най-сложното сякаш е именно това – рязането на продуктите. Маринованите краставички не трябва да бъдат много кисели, маслините задължително се добавят без костилка. Гъбите могат да се задушат с лук или сурови да се нарежат на филийки. Яйцата трябва да са твърдо сварени. Сиренето яко е много солен, необходимо е предварително да се изкисне. Въобще всичко е по-избор и точно това е хубавото тук, че няма строги дози и пропорции, както и задължителни продукти, освен палачинките разбира се, които се явяват като блатове за тортата. 


Необходими продукти (примерни):
  • 7-8 бр. готови палачинки; 
  • 1 бр.буркан (500г) лютеница;
  • 300г сирене или извара; 
  • 3 бр.твърдо сварени яйца, нарязани на шайби;
  • 100г черни маслини без костилки, от едрите, нарязани на шайби;
  • 3-4 мариновани краставички; 
  • 200г настърган кашкавал (за украса); 
  • 2-3 бр. пресни домата (за украса);
  • 2-3 чушки на кръгчета ( за украса);
  • Магданоз, чубрица (сух или пресен) 
  • Праз на шайби по желание.

Начин на приготвяне: 

В подходяща по големина тортена чиния се поставя първата палачинка. Намазва се с тънък слой лютеница, като не забравяме и крайщата. Поръсваме с натрошеното или настъргано сирене, чубрица и няколко парченца маслини. Поставяме втората палачинка и лекичко я притискаме, за да се наместят, залепят и уплътнят продуктите между отделните пластове. Така започваме да редуваме всяка следваща палачинка, като намазваме тъничко с лютеница. Ако имате пръстен за  правене на сладки торти (за задържане и стягане на крема), може да ги използвате, защото така ще стане визуално по-красиво и стегнато, както и равномерно разпределение дори и по крайщата. Комбинираме последователно всеки ред и разпределяме продуктите по пластовете – яйца, краставички, маслини, колбас, сирене, докато ги свършим. Ако тортата стане много висока може да не слагаме всичко или обратно да добавим още редове с палачинки. Отгоре украсяваме по желание и собствен усет. Аз обичам домати и заради това съм избрала тях за украса. Добавила съм кашкавал и свежи зелени чушки за контраст. Можете да слагате и други продукти по ваш вкус, но трябва да са тънко нарязани и на малки парчета, защото трудно се реже тортата. След свалянето на пръстена, намазваме и изглаждаме краищата на тортата с лютеница. 
Оставяме в хладилника за няколко часа, за да попият пластовете и ароматите. 
Тази торта е много подходяща за предястия, а става и за леко основно ястие с бяло вино. Ако случайно остане от нея е много хубава и за късна закуска.


Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...