Начална страница

четвъртък, 16 юни 2011 г.

Пиле със сос „Бешамел“




Необходими продукти:
  • 500г пилешки пържоли;
  • 3 бр. моркова;
  • 200г арпаджик от консерва;
  • 200г гъби;
  • 2 бр. жълтъка;
  • 3 скилидки чесън;
  • 500мл пилешки бульон;
  • 3–4 стръка мащерка;
  • 1/2 връзка магданоз;
  • 20 стръка див лук;
  • сокът от 1/2 лимон;
  • сол и черен пипер на вкус;
  • олио за пържене.
За сос „Бешамел“: 
  • 500мл прясно мляко;
  • 5с.л. краве масло;
  • 5с.л. брашно;
  • сол и индийско орехче на вкус.
Начин на приготвяне:
  1. Месото се нарязва на парчета и се овкусява със сол и черен пипер.
  2. Запържва се с в олио до златисто.
  3. Млякото за соса се затопля в тенджера.
  4. Маслото се сгорещява в касерола и към него се прибавя брашното. Запържва се до светло кафяв цвят.
  5. Когато млякото се стопли, при непрекъснато бъркане се прибавя към брашното. Продължава да се бърка до сгъстяване на соса. Когато той е готов, се овкусява със сол и индийско орехче.
  6. Морковите се нарязват на шайби, гъбите – на кубчета, а чесънът – наситно.
  7. В друг съд се загрява олио и чесънът се запържва в него за 1 минута. Добавят се морковите и гъбите. Овкусява се мащерка, сол и черен пипер.
  8. Прибавя се пилешкият бульон и се оставя да ври на умерен огън.
  9. Когато зеленчуците омекнат се слага арпаджикът и се задушава още няколко минути.
  10. Зеленчуците се добавят към сос „Бешамел“ при непрекъснато бъркане.
  11. Жълтъците се разбиват с лимоновия сок. Към тях се сипва малко от бешамела и се разбърква. После жълтъците се добавят към соса и отново се разбърква.
  12. Пилето се смесва се соса, разбърква се и се сервира. Дивият лук и магданозът се наситняват и се поръсват върху ястието.


Съвет:

Според това, каква е желаната гъстота на соса, количеството на млякото може да се променя.
Аз направих соса доста редичък и се опитах да го сгъстя с картофено пюре, което имах в наличност, но не останах доволна от импровизацията си. Макар и вкусно, рецептата си измести фокуса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...