- 500г пилешки пържоли;
- 3 бр. моркова;
- 200г арпаджик от консерва;
- 200г гъби;
- 2 бр. жълтъка;
- 3 скилидки чесън;
- 500мл пилешки бульон;
- 3–4 стръка мащерка;
- 1/2 връзка магданоз;
- 20 стръка див лук;
- сокът от 1/2 лимон;
- сол и черен пипер на вкус;
- олио за пържене.
- 500мл прясно мляко;
- 5с.л. краве масло;
- 5с.л. брашно;
- сол и индийско орехче на вкус.
- Месото се нарязва на парчета и се овкусява със сол и черен пипер.
- Запържва се с в олио до златисто.
- Млякото за соса се затопля в тенджера.
- Маслото се сгорещява в касерола и към него се прибавя брашното. Запържва се до светло кафяв цвят.
- Когато млякото се стопли, при непрекъснато бъркане се прибавя към брашното. Продължава да се бърка до сгъстяване на соса. Когато той е готов, се овкусява със сол и индийско орехче.
- Морковите се нарязват на шайби, гъбите – на кубчета, а чесънът – наситно.
- В друг съд се загрява олио и чесънът се запържва в него за 1 минута. Добавят се морковите и гъбите. Овкусява се мащерка, сол и черен пипер.
- Прибавя се пилешкият бульон и се оставя да ври на умерен огън.
- Когато зеленчуците омекнат се слага арпаджикът и се задушава още няколко минути.
- Зеленчуците се добавят към сос „Бешамел“ при непрекъснато бъркане.
- Жълтъците се разбиват с лимоновия сок. Към тях се сипва малко от бешамела и се разбърква. После жълтъците се добавят към соса и отново се разбърква.
- Пилето се смесва се соса, разбърква се и се сервира. Дивият лук и магданозът се наситняват и се поръсват върху ястието.
Съвет:
Според това, каква е желаната гъстота на соса, количеството на млякото може да се променя.
Аз направих соса доста редичък и се опитах да го сгъстя с картофено пюре, което имах в наличност, но не останах доволна от импровизацията си. Макар и вкусно, рецептата си измести фокуса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!