Начална страница

петък, 10 юни 2011 г.

Пълнени гриловани рулца от тиквички


Някои продукти просто са създадени да обвият други. Тиквичките с почти неутралния си вкус, но все пак с доловим нюанс на ядки, както и с чудесната си плътна текстура, са несъмнено едни от най-добрите "прегръщачи". Особено благосклонно се отнасят към сирената и орехите, в което можете да се убедите сами.

Тиквичките се измиват, обелват и нарязват на филийки по цялата им дължина. (тиквичките може и да не се белят. ако ги обелите има опасност да се разкашкат, ако не ги обелите кората може да нагарча - въпрос на предпочитание и в зависимост от големината им. Аз не ги обелих, а само нарязох с белачката за картофи и краставици (много удобен уред за белене на разни плодове и зеленчуци).



Необходими продукти:
  • 2-3 бр. свежи, малки тиквички;
  • 100 г сирене Дунавия (крема сирене или друго меко натрошено сирене)
  • 100 г майонеза;
  • 1 бр. сварено яйце;
  • 100г цели орехови ядки, леко препечени;
  • горчица;
  • копър;
  • смлян черен пипер;
  • 2 – 3 скилидки чесън;
  • по няколко листа босилек, риган и маруля;
  • домат, червена чушка или друго по желание за украса.


Начин на приготвяне:

С помощта на широка белачка за картофи нарежете тиквичките на тънки дълги ленти  Посоляват се и се оставят да си пуснат водата (аз не ги изчаках). Използваме грил-тиган или скара. Загрявате тигана и слагате не повече от 2 капки мазнина. Запичате зеленчуците до степен „леко омекване”. Изпържете лентите в сгорещеното олио, посолете ги. Пригответе смес от натрошеното сирене, майонезата, настърганото яйце, горчицата, черния пипер, счукания чесън и копъра.
Сложете от този пълнеж върху всяка лента, като се поставя и по една орехова ядка и се завива на рулце. Нареждете ги в чиния. Помежду им може да добавите червена чушка, домат или друго по желание. Фиксирайте ги с коктейлни шпагички.

Поднасят се поръсени с копър в легло от лист маруля. Чудесно мезе за бяло вино!

* Забележка: Ако не разполагате с всички необходими продукти, можете да приготвите плънката само от сиренето с подправките. Можете и да променяте съставките според вкуса си. Аз предпочитам след като завия всички рулца (когато пълнежа е само от сирене), да ги запека на грил тигана отново, защото така се променя и вкуса на пълнежа и се засилва аромата. Нанизвам хапчиците - рулца на дървени шишчета и ги връщам отново в тигана за кратко.




2 коментара:

  1. Много ми хареса тази идея. Различна е от обичайните пържени тиквички. Определено ще приготвя такива тиквички. Поздравление!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря The witch! Стават бързичко, ако е загарял грил тигана ти. А и какво мезенце за бяло вино са....

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...