Начална страница

събота, 9 април 2011 г.

Традиционен великденски сладкиш Osterlamm

Готовият Остерлам, покрит с пудра захар


Традиционен великденски сладкиш Osterlamm – пандишпанена сладост с формата на агне от Германия

Ако желаете тази година да разнообразите великденската си трапеза с нещо по-различно и необикновено, вижте една традиционна рецепта от Германия. Този сладкиш се нарича Osterlamm. В буквален превод означава великденско агне, за което говори и формата му. 

Едно важно уточнение! За точното изпълнение на тази рецепта ще ви бъде необходима форма за печене наподобяваща формата на агне. Надали разполагате с такава, но по сладкарските магазини у нас вече се предлага доста голямо разнообразие от подобни форми. Ако не намерите точно такава, с формата на агне, можете да я замените с друга, в която сладкиша да изглежда също толкова атрактивно и вкусно. 

Време за приготвяне: от половин до един час
Време за печене: около 40 минути 

Според вашите предпочитания може да използвате за заливка бял или тъмен шоколад. Разбира се, кувертюр, купен от сладкарски магазин също ще свърши добра работа. И така. Какво ви е необходимо за това пандишпанено агне: 


Необходими продукти: 

  • 6 яйца;
  • 200 г ванилова захар;
  • 200 г пшенично брашно;
  • масло;
  • разтопен шоколад или кувертюр.

Начин на приготовление: 

  1. С тел за разбиване на яйца разбийте едно цяло яйце и 5 жълтъка със захарта, докато получите светла и гладка смес.
  2. След това внимателно сипете яйчената смес в пресятото брашно. 
  3. Отделно разбивате белтъците на твърд сняг и внимателно прибавяте към яйчено-захарната смес с брашното. Внимавате белтъчният сняг да не спадне.
  4. Намазвате формата, в която ще печете сладкиша с олио или масло. Изсипвате в нея сместа и печете на предварително загрята фурна на около 180 градуса по Целзий. След 25 минути сладкиша би трябвало да е готов, но все пак боднете с клечка за зъби средата и ако излезе чиста, значи може да изключите фурната.
  5. След изключването на фурната не бързайте да вадите сладкиша. По-добре отворете вратата и оставете така да изстива в тавичката за около пет минути.
  6. Внимавайте с ваденето на сладкиша, защото е много чуплив.
  7. Време е да приготвите заливката. Разтопете на водна баня голямо парче шоколад или пък ползвайте течен кувертюр.
  8. Сложете сладкиша на решетка, а решетката сложете над мивката или пък над по-голяма тавичка. Залейте сладкиша със заливката, докато напълно се покрие. Може да го преместите на плато за сервиране едва след като заливката е изстинала напълно.
Тази рецепта, я копирах от интернет Източник 
и все още не съм я изпробвала, но реших да я прибавя тук и следващия път да я изпробвам.

Необходима форма - 3D за печене наподобяваща формата на агне и заек

Тук ще приложа друга рецепта, която копирах от форум. Количество смес за формата е с вместимост за агнето - 1 л, а за зайчето е 0,5 л.

Необходими продукти:
  • 2 яйца;
  • 120 гр. масло /може и маргарин/;
  • 120 гр. захар;
  • 160 гр. брашно;
  • 1/2 бакпулвер. 
Начин на приготвяне:
Предварително формите се мажат с масло.
Печем както кекса на 180 градуса с вентилатор, в предварително загрята фурна около 40 мин.
След изпичане се оставя да поизстине 10-тина минутки във фурната, а най-добре на изключена печка с отворен капак. След като се извади внимателно се поръсва с пудра захар или се полива с белтъчна, ледена или шоколадова глазура (бели) за да е бяло. Вързва се с панделка около гушката.


Този тип печива се правят с кексово тесто, което и да е тесто става, но разбира се зависи от обема на формата. Важно е да се знае, че формата не се пълни догоре, а само 2/3, защото иначе ще изтече тестото. Спокойно може да си направите любимото ви кексово тесто, и ако остане от него да си приготвите и няколко мъфини от остатъка.



4 коментара:

  1. imam takava forma no ne s1m pravila ne znaeh recepta.sega 6te se opitam da napravq.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега забелязвам, че не съм качила снимки с кекса във формата на зайче. Бях я покрила със разтопен шоколад. Може и така да опитате.

      Изтриване
  2. как не изтича на мен ми изтича сместа защо от долу?

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...