Готовият Остерлам, покрит с пудра захар |
Традиционен великденски сладкиш Osterlamm – пандишпанена сладост с формата на агне от Германия
Ако желаете тази година да разнообразите великденската си трапеза с нещо по-различно и необикновено, вижте една традиционна рецепта от Германия. Този сладкиш се нарича Osterlamm. В буквален превод означава великденско агне, за което говори и формата му.
Едно важно уточнение! За точното изпълнение на тази рецепта ще ви бъде необходима форма за печене наподобяваща формата на агне. Надали разполагате с такава, но по сладкарските магазини у нас вече се предлага доста голямо разнообразие от подобни форми. Ако не намерите точно такава, с формата на агне, можете да я замените с друга, в която сладкиша да изглежда също толкова атрактивно и вкусно.
Време за приготвяне: от половин до един час
Време за печене: около 40 минути
Според вашите предпочитания може да използвате за заливка бял или тъмен шоколад. Разбира се, кувертюр, купен от сладкарски магазин също ще свърши добра работа. И така. Какво ви е необходимо за това пандишпанено агне:
Необходими продукти:
- 6 яйца;
- 200 г ванилова захар;
- 200 г пшенично брашно;
- масло;
- разтопен шоколад или кувертюр.
Начин на приготовление:
- С тел за разбиване на яйца разбийте едно цяло яйце и 5 жълтъка със захарта, докато получите светла и гладка смес.
- След това внимателно сипете яйчената смес в пресятото брашно.
- Отделно разбивате белтъците на твърд сняг и внимателно прибавяте към яйчено-захарната смес с брашното. Внимавате белтъчният сняг да не спадне.
- Намазвате формата, в която ще печете сладкиша с олио или масло. Изсипвате в нея сместа и печете на предварително загрята фурна на около 180 градуса по Целзий. След 25 минути сладкиша би трябвало да е готов, но все пак боднете с клечка за зъби средата и ако излезе чиста, значи може да изключите фурната.
- След изключването на фурната не бързайте да вадите сладкиша. По-добре отворете вратата и оставете така да изстива в тавичката за около пет минути.
- Внимавайте с ваденето на сладкиша, защото е много чуплив.
- Време е да приготвите заливката. Разтопете на водна баня голямо парче шоколад или пък ползвайте течен кувертюр.
- Сложете сладкиша на решетка, а решетката сложете над мивката или пък над по-голяма тавичка. Залейте сладкиша със заливката, докато напълно се покрие. Може да го преместите на плато за сервиране едва след като заливката е изстинала напълно.
Тази рецепта, я копирах от интернет Източник
и все още не съм я изпробвала, но реших да я прибавя тук и следващия път да я изпробвам.
Необходима форма - 3D за печене наподобяваща формата на агне и заек |
Тук ще приложа друга рецепта, която копирах от форум. Количество смес за формата е с вместимост за агнето - 1 л, а за зайчето е 0,5 л.
Необходими продукти:
- 2 яйца;
- 120 гр. масло /може и маргарин/;
- 120 гр. захар;
- 160 гр. брашно;
- 1/2 бакпулвер.
Предварително формите се мажат с масло.
Печем както кекса на 180 градуса с вентилатор, в предварително загрята фурна около 40 мин.
След изпичане се оставя да поизстине 10-тина минутки във фурната, а най-добре на изключена печка с отворен капак. След като се извади внимателно се поръсва с пудра захар или се полива с белтъчна, ледена или шоколадова глазура (бели) за да е бяло. Вързва се с панделка около гушката.
Този тип печива се правят с кексово тесто, което и да е тесто става, но разбира се зависи от обема на формата. Важно е да се знае, че формата не се пълни догоре, а само 2/3, защото иначе ще изтече тестото. Спокойно може да си направите любимото ви кексово тесто, и ако остане от него да си приготвите и няколко мъфини от остатъка.
GUAO, ctrajotno, Bravo!!!
ОтговорИзтриванеimam takava forma no ne s1m pravila ne znaeh recepta.sega 6te se opitam da napravq.
ОтговорИзтриванеСега забелязвам, че не съм качила снимки с кекса във формата на зайче. Бях я покрила със разтопен шоколад. Може и така да опитате.
Изтриванекак не изтича на мен ми изтича сместа защо от долу?
ОтговорИзтриване