Начална страница

сряда, 2 февруари 2011 г.

Пилешка кавърма или пиле по ловджийски


Кавърмата с месо е от "яденетата", които сякаш сами се сготвят и чиято рецепта е попялярна по най-различни начини. За кавърмата е сякаш е съвсем разбираемо, защото всеки я готви така, както я обича - по-течна или по-гъста, със или без запръжка, с любими подправки на вкус. Вкусна е както с пилешко, така и със свинско месо. Разликата е във времетраенето на приготвянето. Аз нямам голям гленен гювеч и включвам аналогичен вариант с тенджера от йенско стъкло.



Необходими продукти
за 5-6 порции: 
  • около 1 кг. пилешко месо без кост (бяло или почистени бутчета);
  • 200-250гр. гъби (те са от продуктите, които могат да бъдат пропуснати);
  • 3-4 глави лук;
  • 60-80 мл олио/зехтин;
  • 1 чушка;
  • малко парче праз (ок. 10 см, за аромат);
  • 1 скилидка чесън;
  • 1 домат и 400 мл доматен сок (или 2 домата и 250 мл бульон);
  • 150 мл бяло вино;
  • 1 ч.л. захар (за неутрализиране киселината на домата);
  • 1 ч.л. червен пипер ( сладък и лют на вкус);
  • по щипка целина, чубрица, мащерка и черен пипер;
  • 1 дафинов лист;
  • сол на вкус;
  • магданоз;
  • 1 с.л. царевично нишесте или брашно за сгъстяване ако трябва;

Начин на приготвяне:
  • Лука се нарязва на полумесци , задушава 5-6 мин. в олиото.
  • Прибавят се нарязаното на кубчета пилешко месо, почистените и нарязани, ако са големи гъби, посолява и задушава отново за 5-6 мин. (под капак)
  • Прибавят се ситно нарязаните домат, чушка, праз, червен пипер, подправки, доматен сок или бульон, виното; възвира се да клокне и намалява степента на котлона така, че да къкри тихо около 30 мин.
  • Месото трябва да е омекнало. Ако не е пилешко, оставя се да се задушава, докато омекне.
  • Прибавя се дафиновия лист, задушава още 3-4 мин. , сгъстява се с размитото в малко вода нишесте или брашно и отстранява от котлона.
  • Преди поднасяне ястието се поръсва със ситно нарязан магданоз.


Сервира се с гарнитура ориз или картофено пюре - много красиво е да се оформи кръг с помощта на ринг, а кавърмата да се постави в центъра и поръси със ситно нарязания магданоз.

И още един - когато месото омекне се разпределя в гювечета, които могат да запазят топло ястието докато бъде сервирано.
И последен - за радост на семейството - без гарнитура, само кавърма.

7 коментара:

  1. Разкошна кавърма!!!Много е вкусна!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, и у нас се хареса на масата. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Великолепна, само от нея ще готвя вече!

    ОтговорИзтриване
  4. превъзхона кавърма.Много е вкусно.

    ОтговорИзтриване
  5. Тази рецепта много се харесва. Дали да не си я сготвя отново и аз?! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Истинска пиле -кавърма се готви по коренно различен начин

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може би. Не съм я приготвяла по рецептурници, а използвах публикация на друга блогърка. В самото заглавие е написано, че е ястие по-различно от обичайната кавърма. Моята се получи малко редичка с повечко сосче, но все едно беше вкусно.

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...