Начална страница

петък, 14 януари 2011 г.

Салата от зеле и моркови

Предполагам, че всеки е правил зелева салата с моркови. През зимата тя е добра алтернатива на любимата ни зелена салата, която не е особено свежа и питателна през студените месеци.

Продукти:
  • 150 гр. измито прясно зеле;
  • 50 гр. измити листа от салата;
  • 150 гр. измит и изчистен морков;
  • Целина, магданоз (пресни или изсушени);
  • Сол, оцет (лимон), олио (зехтин).

                 Начин на приготвяне:

Зелката се измиваа и подсушава преди зелевите листа да се нарежат на дълги тъки ивици, а морковите да се настържат на ренде. Целината и магданозът се кълцат на ситно. Смесват се в дълбока купа, заливат се с лимон, разбърква се и по желания получената салата се украсява с лимон и магданоз. 

Ястието е богато на растителни влакна и витамини. Бедно е на хранителни вещества и на него не бива да се разчита, че може да замени пълноценно хранене. То се усвоява бързо и не предизвиква стомашен дискомфорт при хора със здрав стомах. Подходящо е за съпътстващо ястие към основно ястие през целия ден, както за хора с бърз, така и за тези с умерен и бавен метаболизъм.

3 коментара:

  1. много е хубава салата тя ми лиубимата след шопската

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! Напоследък май употребявам повечко китайско зеле, което приготвям по същия начин. Добавям е доста настъргана прясна глава целина (почти колкото морковите). Вкуса чувствително се променя и много ми допада. Опитай!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,

    от полски произход, имам български приятел, който ме покани на семейството си на почивка. Имах възможност да опитате Zele салата - отлично. Съм ял без целина и магданоз, лимон вместо оцет, dobrzeosolona, малко черен пипер и нищо друго. От тогава, аз съм гледам за един хубав разбира се, ако можете да препоръчате нещо ще бъда благодарен.

    С уважение,
    мъжко животно

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...