Честита пролет!
Според първоначалното си значение думата “пай” означава вид печиво от тесто с плънка от плодове, месо, риба, зеленчуци, сирена, кремове, шоколад, ядки или други сладка или солени продукти.Пайовете с една долна кора и сладък пълнеж се наричат тарти, ако са големи и се поднасят, нарязани на парчета, и тарталети, ако са по-малки. Тартите се приготвят често от предварително изпечена кора и плодове или плодови конфитюри. У нас е възприето англоезичното наименование “пай” и често ще срещнем рецепти за “пай с ягоди” или “ябълков пай”.
Обичам сладкиши с ябълки, с добавен аромат на канела. Скоро си купих нова огнеупорна, керамична, характерна форма за пай и нямах търпение да я изпробвам. Само ще вметна, че съм много доволна от придобивката си. Дъщеря ми поиска ябълков пай и аз реших да изпробвам различна рецепта.
- 1 бр.яйце (размер L);
- 1/2 ч.ч. кисело мляко;
- 80 гр. пудра захар;
- 125 гр.краве масло;
- 300 гр. брашно;
- 3 бр. средно големи ябълки;
- 1/2 ч.ч. едро нарязани орехови ядки;
- 1 ч.л. канела;
- 4 с.л. кристална захар.
Начин на приготвяне:
Всички продукти са със стайна температура (не ледени). В предвид сезона сега, те не са топли, т.е. маслото не е прекалено меко, а по-скоро твърдо.
В дълбока купа започваме да смесваме отделните продукти, до получаването на тесто.
- С готварска тел за разбиване, притискаме маслото, докато го поразкъсаме на парченца. Това, че то полепва и се насъбира в телта да не ви притеснява. Добавяме яйцето и продължаваме да разбъркваме, като при смесването, маслото започва да се освобождава от телта.
- Добавяме киселото мляко, като обръщам внимание на размера на чаената чаша с която го измерваме. Ако е по-голяма рискуваме тестото да стане твърде меко, като за сгъстяването ще е нужно още брашно, което пък изменя вкуса и качеството.
- Добавяме брашното и до колкото е възможно разбъркваме, преди да започнаме да омесваме тестото. За да е хрупкаво тестото, маслото не трябва да се е разтворило напълно в брашното. За това се слага студененко и се замесва бързо.
- Не прекаляваме с месенето, защото то ще продължи още да омеква от топлината на ръцете. Оформяме на топка, увиваме в прозрачно домакинско фолио и го оставяме в хладилника за около 30 мин. да се стегне.
- През това време ябълките се обелват и се нарязват на кубчета. Ореховите ядки се нарязват на едро.
- Добавяме захарта и канелата и разбъркваме сместта.
- Тестото се разделя на две топки - една голяма (2/3) и една малка (1/3). Голямата се разточва в кръг и посредством точилка се слага в намазнена тавичката за пай. Внимателно притискаме по стените и изрязваме ненужното тесто.
- Набождаме равномерно с вилица, за да не се надува и запичаме леко за около 10-тина минутки до леко порозовяване.
- Изсипваме, разпределяме и заглаждаме плънката върху запеченото дъно (кора) на пайа.
- Разточваме останалото тесто и изразваме равно широки ленти, с които ажурно украсяваме отгоре сладкиша като мрежа, като плънката трябва да се вижда.
- Ако остане тесто го аранжирате по свой вкус върху пайа.
- Намазвате внимателно лентите с мазнина.
- Запичате на около 180 градуса до златисто кафяв цвят (при мене на снимките, пайа изглежда по-препечен от колкото е всъщност).
- Докато е още много топъл, сладкиша се поръсва с пресята пудра захар, така, че да може да се стопи и попие в отворените участъци с плънка.
Според мене сладкиша е по-вкусен, когато се поднесе добре охладен, защото не ми допада вкуса на гореща ябълка. Този ябълков пай сякаш се получи по-сух от очакванията ми, може би защото го сравнявам с други, които правя по-често и горещо ви ги препоръчвам да опитате - ябълков сладкиш и пай с ябълки. Този сладкиш е безспорно по-красивият, но пък е и по-трудоемък от другите два. Струва си да се изпробва. Рецептата е от Кухнята на пипилотките, като аз си я поизмених малко, не толкова като съдържание, колкото като ред на приготвяне.
Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.
Страхотно предложение -
ОтговорИзтриванеизглежда много ароматно, красиво и вкусно!
И честита пролет,
с много усмивки, слънчево настроение и пролетно вдъхновение, Диана
Честита първа пролет, Или!
ОтговорИзтриванеМного настроение и слънце в сърцето!
Питата е много красива и вкусна!
Поздрави и хубава пролет!
Честита първа пролет, Или!
ОтговорИзтриванеМного е красив паят! Ябълките, не знам защо, винаги свързвам с уханни домашни сладкиши (може би защото не се предлагат по сладкарниците), а тези неща за мен са най-вкусни! :)
Лека вечер с пожелания за прекрасни слънчеви дни!
di_ani, rusanka, Мария, честита пролет и на вас! Виждам, че всички сте завладяни от слънчево настроение и еуфория. Следващия път сматам да опитам солен пай, въпреки, че обожавам ябълковия вкус.
ОтговорИзтриванеМного красив пай, Или! Малко се наситих на този вкус през зимата, но пък е толкова любим.....
ОтговорИзтриванеМного слънчево настроение ти желая!Честита пролет!
Страхотно ти се е получил пая и много апетитно изглежда!:)
ОтговорИзтриванеЧестита пролет!:)
Обичам аромата на ябълка.........по всяко време:))Прекрасен пай:богат на плънка и красив!Лека вечер и страхотна неделя,Или!
ОтговорИзтриванеДа, този вкус подхожда повече за зимните дни. Официално пролетта дойде, но все още не се е раззеленило и оцвтило наоколо. А и аромата на ябълка винаги ми е свеж.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, исках да споделя ,че пая ми стана великолепен... много хрупкав и вкусен ... искам само да добавя , че според тази рецепта тестото се меси много трудно и трябва още брашно за омесването и трябва да се добави щипка сол и две
ОтговорИзтриванещипки захар за тестото... Ухае невероятно! Благодаря Ви ! :)
Благодаря Ви, че споделихте опита си! Много се радвам, че ви е харесала рецептата и най-вече изпълнението. Според мене, сладкиш с ябълки и канела винаги става вкусен и мноооого ароматен! :)
ИзтриванеИли,днес случайно попаднах на твоя блог и съм много възхитена от това,което разгледах.Поздравявам те !Справила си се чудесно с всичко и задължително ще споделя страницата ти.Задължително ще влизам в блога ти,за да черпя информации !Благодаря ти !
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Много ме зарадваха милите ви думи. Аз напоследък рядко публикувам нови рецепти, но мисля да поправя това. :)
Изтриване