Сега са Великденски пости, но аз пак ще публикувам месно ястие. Ние не постим у дома и с удоволствие похапваме месце.
Идеята за тези бейби - ролца дойде след като отворих пакета с пържолки от охладено свинско месо. Въпреки грамажа посочен на опаковката, те не изглеждаха чак толкова тънички, преди да ги извадя. Ако ги бях опекла в този вид, щяха да се изсушат прекомерно. За късмет имах в хладилника кашкавал и буркан с мариновани краставички, т.е. всичко нужно за сочните свински рулца с пълнеж, в добавка с пикантна картофена гарнитура.
За рулцата:
- 4 бр. свински филенца (по-дълги и тънки парчета);
- 100 г кашкавал;
- 8 бр. мариновани краставички;
- 4 ч.л. доматена салца (по желание).
- Сол, черен пипер, кимион, чубрица, магданоз (на вкус);
- 1 с.л.. галета (за овалване на готовите рулца);
- Клечки за зъби за защипване или конец за обвиване (пристягане) на рулцата.
За гарнитурата:
- 4-5 бр. средно големи картофа;
- 1 глава стар чесън (обелена на скилидки);
- 1 ч.л. вегета;
- 1-2 ч.л. олио.
За рулцата:
- 4 бр. свински филенца (по-дълги и тънки парчета);
- 100 г кашкавал;
- 8 бр. мариновани краставички;
- 4 ч.л. доматена салца (по желание).
- Сол, черен пипер, кимион, чубрица, магданоз (на вкус);
- 1 с.л.. галета (за овалване на готовите рулца);
- Клечки за зъби за защипване или конец за обвиване (пристягане) на рулцата.
- 4-5 бр. средно големи картофа;
- 1 глава стар чесън (обелена на скилидки);
- 1 ч.л. вегета;
- 1-2 ч.л. олио.
Начин на приготвяне:
- Измитото и подсушено с домакинска хартия месо, поръсваме и втриваме с подправките. Ако сами си режете месото, необходимо е предварително да го начукате с дървено чукче за месо. Поръсвате настърган кашкавал, нареждате цели тънки краставичики (ако са дебели ги нарязвате на жулиени), поръсвате с чубрица. Ако слагате дом.салца, тя трябва да бъде гъста, защото в противен случай, след опичане на месото и при разрязване, резанчетата може да се разпадат. Може да се добави, тънко резанче морков, чушка, маслинки или резанче яйце. Много зависи дали големината на парченцата месо с които разполагаме, позволяват и до колоко да бъдат навити със съответния пълнеж.
- Навиваме рулцата, притискайки ги и защипваме с омазнени клечки за зъби отдолу и от двете странични страни (за да не изтече плънката). Намазваме ги олио и овалваме в галета. Нареждаме ги в тавичка.
- В останалото място на тавичката добавяме нарязаните на пръчици картофи, предварително овкусени с вегета и олио, в които сме размесили обелените скилидки чесън.
- Покриваме тавата с алуминиево домакинско фолио и печем в умерена фурна до полуготовност.
Отвиваме фолиото и поръсваме рулцата с кашкавал. Връщаме тавичката отново във фурната, за да се запекат продуктите до златисто - кафяво. Поръсваме с магданоз и оставяме ястието да се поохлади преди сервиране.
След като поизстинат рулцата, плънката ще се стегне. Изваждаме внимателно клечките за зъби от рулцата и разрязваме с остър нож на резанчета.
Нареждаме красиво резанчетата в чиния, добавяме гарнитурата с картофи (или друга), украсяваме и поднасяме ястието все още топло. Чудесно допълнение е чаша студено бяло вино.
Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.
И аз много обичам пилешки ролца, с почти всякаква плънка.тези изглеждат чудесно!
ОтговорИзтриванеЗнам, кой много ще им се зарадва на тези рулца :) Много красиви са станали и несъмнено вкусни! Поздрави и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеМай всички с радваме на сочно месце. :)
ОтговорИзтриванеа вода слага ли се
ОтговорИзтриванеjukla pa, да си призная никакъв спомен нямам вече. Аз имам навика да слагам по малко да не загаря, така, че по-скоро бих казала "да". Ако печеш с фолио от собствената влажност на продуктите ще се получи отделяне на вода, която няма да може да се изпари. Ако сложиш повече вода, може да стане вместо печено - варено.
Изтриване