Напоследък ме влече приготвянето на рула с месо. Забавлява ме и е вкусно, а и е лесно.
Време е за диети, пролетни ястия. Най-лесният и полезен начин за запазване на фигурата е да се яде по-малко и да се разграничава глада от апетита, граничещ с лакомия.
Необходими продукти:
- 1500 г свинско контрафиле (цяло парче);
- 2-3 бр. кисели краставички;
- 2 бр. тънки моркови;
- 4-5 бр. обелени скилидки чесън (дори може цяла глава);
- Смлян черен пипер и зърна,
- Сол, чубрица и кимион на вкус;
- 30 мл олио (зехтин);
- 50 мл концентрат ( водка, ракия).
Измивате и подсушавате филето. За шпиковането на месото е необходимо да разполагате с остър нож, с който се правят дълбоки прорези в месото. В тях слагате подправки, зрънце черен пипер и съответно тънки резанчета морков, скилидки чесън, краставичка, дори би могло да се добави и парченца сланина, особено ако използвате по-сухо месо. По възможност се нареждат равномерно, за да може при разразяване на месото да изглеждат красиво и цветно.
След това обмазвате и осолявате цялото парче на вкус и поръсвате от всички страни със смлян черен пипер и останалите подправки. Можете да добавите и други ваши предпочитани и изобщо оглдайте се с какво разполагате - соев сос, горчица, черен пипер, вегета, пикантина или сол, черен пипер, лют или не червен пипер. Ако при шпиковането се е поразкъсало някъде месото и седи отпуснато, овивате с конец, с който да се оформи при печене. Аз съм използвала силиконови връзки, с които да стегна парчето. Намазвате месото обилно с олио (зехтин). Обливате с водката (ракията). Нарязвате останалите скилидки чесън, моркови и краставички на колелца и слагате в тавичката, в която ще печете месото, а самото месо поставяте върху тях. Завивате го в домакинско алуминиево фолио или използвате специалните пликчета за печене. Оставяте за една нощ или за няколко часа да престои в хладилника.
Печете според вашата фурна, но при мене беше при 170 градуса, около 2 часа. Махате алуминиевото фолио, прецеждате отделилия се сок. Връщате месото във фурната и запичате за няколко минути, така, че леко да се подсуши и да се получи златиста коричка. Ако печете с прозрачно пликче (като мене) следите процеса през него и си спестявате тази процедура, защото месото се задушава и запича едновременно, така, че отделяте зеленчуците по-късно.
Забележка: По желание от отделената при печенето на месото течност може да се приготви сос.
Приготвяне на сос (2 варианта):
Прецеждате сока. Добавяте към него 125 г сирене тип «Филаделфия» или сметана, при необходимост сгъстявате малко с царевично нишесте, подправяте със сол и малко черен пипер.
Намазвате тиган с малко масло. Добавяте малко (1 с. л.) брашно и запичате до леко златисто. Добавяте по малко изстиналия и прецеден сос. Бъркате непрекъснато, докато клокне. След 3-4 мин сваляте от котлона. Добавяте смлян черен пипер.
Отстранявате конците (ако сте използвали такива) и разрязвате поохладеното месо на резани, с дебелина около 1 см. Използвайте остър нож, за да не се разкъса месото и да се обезформи. Сервирате нарязаното филе полято със сос за декорация и подходяща сезонна гарнитура.
Красота! Обичам да приготвям такива месца! Правила съм подобна рецепта, наистина резултатът е много вкусен! Комплименти!
ОтговорИзтриванеГуинет, благодаря! Обожавам големи парчета "месца" и рулца, нарязани на филийки и експериментирам често.
ОтговорИзтриванеЧестита пролет!
Хехехе, айде и аз в кюпа след Гуинет! И аз като нея съм привърженик на такива месца, тип руло.:) Особено контрафиле, много обичам. Рецептата е страхотна, шарена, красива и със сигурност убийствена на вкус:)
ОтговорИзтриванеМесцето май винаги си е вкусна и желана гозба по всякакви поводи!
ИзтриванеSUPER VKUSNO.NAPRAVO TREPAC.
ОтговорИзтриванеНали?! Обичам такива яденета - хем вкусни, хем колоритни.
Изтриване