В тези мразовити дни, обичам да готвя пикантни и силно ароматни ястия, сосче с препечена филийка, които с чаша червено вино ми сгряват сетивата. Предпочитам да е нещо бързичко, тип "аламинут" и да не заседявам дълго пред печката. Навън прехвърча сняг, а още не се е стопил стария. Мрачно и сиво е. Усещането, че си у дома - на топло, че не бързаш за никъде и мързеливо като котката ни се отпускаш пред някой хубав филм или друго приятно занимание.
Необходими продукти:
- 800г свински черен дроб;
- 300 – 400 г пресни гъби печурки;
- 1-2 бр. стръкове праз;
- 2-3 бр. моркови;
- 150 г бяло вино;
- 4-5 бр. печени пиперки;
- 150 г доматен сок или стерилизирани домати;
- 5-6 бр. скилидки чесън;
- Олио;
- Черен пипер;
- Бахар;
- 1-2 бр. дафинови листа;
- Чубрица.
- Червен пипер;
- Сол;
- Брашно;
- Магданоз.
Подготвяме и нарязваме всички продукти предварително, защото ястието се готви бързо. Дробът, нарязан на хапки се овалва в брашно.
Задушаваме в олиото морковите, праза и чесъна. Добавяме дроба и леко запържваме. Подправяме със сол (някой казват, че дроба се посолява накрая), черен пипер, бахар, дафиновия лист и виното и варим до изпаряване на течността или ако тя е в повече - до полуготовност на дроба.
Добавяме нарязаните на едро чушки, домати (сок или пюре) и гъби. Ако ястието е останало по-течно, добавяме малко брашно, разбъркано в хладка вода. След малко прибавяме и червения пипер и чубрицата.
Оставяме всичко да къкри на тих огън, до пълна готовност. Сваляме ястието от котлона и добавяме нарязан магданоз.
Сервираме ястието топло с червено вино. Дано Ви е вкусно!
Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.
Значи не само аз примъквам тонове зеленчуци вкъщи и все свършват.
ОтговорИзтриванеПрекрасно ястие, Или!Пъстро, ароматно, питателно, сгряващо !
Поздрави!
Вили, ако нямам изобилие от зеленчуци не мога да готвя ...и много подправки разбира се!
ОтговорИзтриванеНЕВЕРОЯТНО ПРИГОТВЕН!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Нели!
ОтговорИзтриванеЕй това е! Прекрасно, вкусно, изкушаващо!:)
ОтговорИзтриванеИма яденета, които ги ям, защото съм гладна, а за други - като това например съм гладна да го ям по - често в студените дни, с чаша червено винце.
ОтговорИзтриванеА кога се слагат гъбите? Че ми останаха...
ИзтриванеМммм, аз наистина съм пропуснала да напиша за гъбките. Добавяме ги края, заедно с чушките и доматите, че иначе ще се свият много и направо ще се обезличи вкуса им. :)
ИзтриванеНа снимките ми се струва, че има и картофки, а никъде ги няма в рецептата? Това би станало прекрасно и в глинен съд!
ОтговорИзтриванеКатегорично няма картофки в тази гозба. Това, което вероятно ви прилича на тях е едро нарязаните стръкове на праза.
ИзтриванеЗа глинения съд съм абсолютно съгласна, но аз за съжаление нямам голям глинен гювеч, за да го приготвя там на бавен огън.
Извинявам за въпроса, но не разбрах оваляният в брашно черен дроб пържи ли се в тигана преди зеленчуците или се добавя в изпържените лук и моркови суров?
ОтговорИзтриванеДобавя се суров, директно при позапържени моркови и лук. Брашното е за леко сгъстяване на сосчето по-късно. Не е проблем ако не сложите изобщо или го добавите към края на готвенето. Дано ви е вкусно! :)
ИзтриванеIzvinqvam se che Pisa Na latineca,no nqmam bg ,taaa, vuprosa mi e kude Sa lubimite mi gibki v schemata???
ОтговорИзтриванеДобавяме ги края, заедно с чушките и доматите, че иначе ще се свият много и направо ще се обезличи вкуса им. :)
Изтриванетова е някакав ужас,мисля че няма да мога да спра докато не свьрши
ОтговорИзтриванеи аз така правя :)
ИзтриванеДнес приготвих ястието и се получи невероятно апетитно а семейството ми си облизаха пръстите.Вече ще го приготвям по този начин.Благодаря!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Трябва да си припомня как съм сготвила тук. Напоследък го правя запечен в тава със зеленчуците. Става също много хубав и крехък...дори снимки съм подготвила, но кога ли ще ги публикувам?!
Изтриване