Начална страница

петък, 15 май 2015 г.

Пълнено авокадо


Пролет е, но е топло като лято. Уж това е красив сезон, но през последните години, сякаш ми се случват недобри неща именно в този сезон, или особенно през него.

Само преди около два месеца бях в зимен курорт, крачих по хрупкавия сняг, топлих се пред камината и изпитвах усещането за приближаваща Коледа. Усетих природата, разтоварих се сред нея и като се прибрах, заварих котарака си болен и силно отпаднал. От тогава само тежки емоции, смазващи духа, подтискащи психиката. Отлагах тази публикация дълго време.
Трудно е да приемеш, че любимото ти домашно животинче не е даденост, която винаги ще я има. Топличко гальовно телце, което всяка вечер ти мърка приказка за лека нощ, да масажира сърцето ти с мяукане, всеки път, когато имаш нужда от това. Аз знам, че ще го имам завинаги. Дори, когато вече физически няма да го има, в съня ми ще бродят меки лапички... Но как да примеш гледката и тъжните очи на животно, което плаче с едри сълзи, с иначе винаги лъскав и любопитен поглед?! Как да се примириш с тежката диагнозата, пък била тя и в третата му възраст. Как да вземеш съдбоностното решение за фаталната последна инжекция?!


Съдбата явно се опита да ме пожали и да поглези душата и небцето ми. Точно в този тежък момент, в навечерието на извиналия Великден, дойде и подаръка на Лидл, за да посрещна пролетта със специално подготвена за мене витаминозна изненада от Мениджър Свежест. Сълзите ми напираха в очите, когато ми я връчиха, но успяха да ме усмихнат.


Изненадата всъщност беше голяма – свежи плодове и зеленчуци, красиво и  цветно аранжиранжирани в кошница. Имаше толкова разнообразие от продукти, някои от които дори не зная как да приготвя, примерно артишок. 


Реших да приготвя нещичко с авокадото, да го овкуся и запека с някаква плънка. И така импровизирам рецепта, чийто останали продукти също са закупени от Лидл,..както обикновенно.


Необходими продукти:
  • 2бр авокадо; 
  • 150г мацарела; 
  • 1бр червена чушка; 
  • 2-3 бр. моркова; 
  • 60-70 гр едро натрошени орехови ядки; 
  • 7-8 бр. скилидки чесън; 
  • Сол, Черен пипер, Копър – на вкус; 
  • Олио. 
По желание за гарнитура гъби, моркови, брюкселско зеле и други зеленчуци.


Начин на приготвяне:
  • Измиваме авокадото и го подсушаваме. Разполовяваме и отстраняваме костилката, така, че да се получат две части като лодки. По желание може и да се обели. 
  • Посоляваме и поставяме в вдълбнатината парченаца моцарела, нарязана червена чушка, 1-2 скилидки обелен чесън, поръсваме деликатно с черен пипер и малко олио. Пълним повечко, защото като се запече плънката леко се сляга. 


  • Подреждаме напълненото авокадо в тавичка и около него по желание за гарнитура, нареждаме пълнени по същия начин гъбки, моркови, нарязани на шайби или други зеленчуци. 
  • Нарязваме на ситно копър и го оставяме да открие ароматите си в леко затоплено 1-1,5ч.л. олио или зехтин. 

  • Печем на180-200° до златист цвят на моцарелата и 3-4 минути преди готовност добавяме натрошените орехи, за да се запекат леко и те.
  • Овкусяваме, поливайки на тънка струйка с ароматизираното олио (зехтин) с копър и поднасяме.

Зелените подправки с различни аромати играят важна роля за вкуса на ястията. Освен това те съдържат етерични масла, които влияят благоприятно на самочувствието ни и стимулират храносмилането. Не бива да се пекат заедно с ястието, защото бързо губят аромата си. Лекия и фин аромат е достатъчно да се засили само чрез леко затопляне.

В случай, че Лидл, не са ви подарили кошница и не разполагате или не обичате авокадо, по същия начин може да си напълните и тиквичка или патладжан. 

Дано ви е вкусно! И нека лятото започне сега...



Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.



8 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря, получи се по-вкусно от очакванията ми.

      Изтриване
  2. Чудесно предложение!
    Невероятно апетитни снимки. Седя и се облизвам..мммм...вкусно!

    ОтговорИзтриване
  3. Никога не съм обработвала топлинно авокадо, Или.Интересна и вкусна идея, чудесно представена и снимана.Понякога толкова тъгуваме за животните, които имаме, че аз вече напълно съм се отказала да имам някакво животно.Ако стане нещо с него толкова се разтройвам, че имам чувството ,че е член от семейството.Но трябва да приемаме и лошите неща, случващи се в живота ни.Нямаме друг избор.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Elena Dimitrova, благодаря! Имах снимки и с котето, което любопитства около кошницата, но се въздържах от публикацията й. Все още не съм изпила горчивината на чашата докрай, но всеки ден съм в трескаво очакване за състоянието му. Да, чувствам го сякаш ме боли за човек от семейството ми, правилно сравнение. Съзнавам природните правила, но боли и аз мисля, че не мога отново да си го причиня.

      Изтриване
  4. Привет! Много вкусно авокадо.
    Колкото до котето...разбирам те, нашето в момента след кастрация е болничко...и не съм вярвала, че така може да ми е мъчно за животинка...дано се оправи поне.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. vesela, благодаря ти! Вкусно беше, сигурно защото бях гладна. :)
      Вашето коте сигурно вече е оздравяло?! Това е разумно решение, при положение, че го отглеждате в домашна среда и променяте естествените му навици...а и така удължавате живота му. Поздрави!

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...