Начална страница

петък, 3 януари 2014 г.

Бисквитено руло "Покривчето на Наталина"

Да ни е честита новата 2014 година! За много години! 


Да е мирна, благодатна и успешна! Да ни дари със спокойствие, сигурност и повече поводи за усмивки и радост! Да обичаме и да бъдем обичани, за да споделяме незабравими приятни емоции с приятели и близки, за да постигнем мечтите си!
Да има здраве и сполука!
Да са пълни сърцата, душите и софрите!



Отмина Коледа, любимата ми част от годината, в която обичам да приготвям сладкиши. Изредиха се много делници и празници, но на заглавната страница на блога ми си остана непроменена, с една и съща заглавна дата, сякаш живота ми беше спрял на място като повреден часовник. Изведнъж ти се случва нещо лошо, неочаквано след него друго, а след неотшумялите неприятности се задава най-голямата, която вече те те събаря напълно. Ето, такъв период измина от моята последна публикация. И все се казвах, днес-утре ще добавя насъбраните снимки в компютъра, но все нещо ми липсваше и не се получаваше, защото парченце от мене вече го няма, друго просто е различно и аз не изпитвам същата радост.

Обичам заниманието си с блога, защото заедно с него и аз се променям и се уча. Повече от година обаче, ми липсваше желание, ентусиазъм и хубави поводи, които да ми се иска да споделя. Обичам да готвя, тогава, когато имам време и настроение, защото иначе не се получава, дори стриктно да спазвам рецептите, не ми се еспериментира. 

Ще направя опит да поправя настроението си през следващата година и за целта започвам с една празнична публикация, с която да подсладя радостта си от изпратената стара година и посрещането на новата. Пожелавам си тя да е по-хубава и по-сладка от старата! :)

Благодаря на Наталина за прекрасната рецепта! Копирам я от форума и прибавям своите впечатления.




Необходими продукти:
  • 300г сирене „Крема” или „Филаделфия”;
  • 100г меко масло (стайна температура);
  • 100г пудра захар (по желание може да намалите или увеличите захарта);
  • 1-2 бр. банани (мисля обаче, че ще е вкусно и с други плодове, но се губи малко ефекта);
  • Какаови и бели бисквити с еднаква големина и равен брой; 
  • Прясно мляко за потапяне на бисквитите;
  • Стафиди, орехи, ром - по желание;

За намазване отвън:

Разтопен шоколад, или ако имате останал крем или нутела (течен шоколад).

В оригиналната рецепта са използвани с 5см x 6см и около 3мм дебелина, но може и да са различни. Имайте предвид обаче, че ако са по-големи, ще е нужен повече крем. Ако са много малки, рулото ще стане мъничко в напречен разрез. Ако не намерите два цвята, просто сложете бисквити от един цвят, но няма да стане толкова ефектно.




* Мои допълнителни бележки за продуктите:
  • Аз реших да приготвя две рула едновременно и разбира се удвоих дозата на продуктите. Тъй като се затрудних в избора на подходящи бисквити, публикувам снимка на продуктите, които използвах. Големината на българските обикновени бисквити на „Победа” ми се видя твърде малка за целта, но след напояването и омекването им, те набъбват и се уголемяват леко. Размерите на бисквитите са: ххххххх. Ако използвате други бисквити, опитайте ги преди да добавите захар, за да не се получи десерта твърде сладък и тежък. Аз използвах за едно руло 3 бр (задължителна ширина) х 6 бр (за дължина на рулото). Може и по-дълго да се направи, но количеството на крема може би няма да ви стигне, а и трябва да помислите в какъв размер на поднос ще го положите след украсата му, за да се побере без да го извивате.
  • Използвайте пастьоризирано прясно мляко за потапянето на бисквитите, защото след това не се обработват термично. Напоете достатъчно, но не прекалено. Ако е недостатъчно бисквитите може да останат сухи и нееднородни с десерта, ако е прекалено, може да се затрудните още с оформянето на рулото, защото бисквитите ще се разчупят или дори разкашкат и ще бъде трудно да оформите стрехите на покривчето. Прочетох във форума, че някой използват компот, или дори вода, но смятам, че най-хубаво ще се получи с прясно мляко.
  • Маслото трябва да бъде омекнало на стайна температура, а не разтопено и течно.
  • Крем - сиренето също трябва да е на стайна температура и да не е много солено. Ако ви е вкусно при дегустацията му, значи и крема ще стане вкусен.
  • Аз обичам ядки и стафиди и заради това в едното руло сложих от тях. Използвах орехови, прясно изпечени безсолни ядки (внимавайте да няма начупени черупки) и напоени в ром и добре изцедени стафиди. Ако стафидите са прекалено течни, при разрязване на сладкиша може да се разчупи, нарони и отдели плънката. На мене ми допадна повече рулото с ядки и стафиди, от колкото другото без тях. Дори ми се струва, че крема стоеше някак си по-лек с тях.
  • Бананите трябва да са с по-широк диаметър, по-възможност дълги, добре узрели, но не потъмнели или наранени отвътре. Ако се налага нарязвате го напречно на няколко места, за да стои изправено при нареждане.
  • Уверете се преди да започнете, че имате достатъчно количество фолио, върху което ще наредите десерта и след това ще го завиете и стегнете с него. При подредбата на бисквитите трябва да имате от всички страни достатъчно разстояние, поне 10-12 см. 


Начин на приготвяне:
  • Крем:
Разбивате добре крема - сиренето, маслото и захарта, до получаването на гладък крем.

  • Сглобяване:
Откъсвате си достатъчно голямо парче алуминиево фолио и нареждате част от леко напоените с прясно мляко бисквити, шахматно, както е показано на снимката (във форума). В случая 3 бр х 4 бр, но според големината на бисквитите може и 3 бр х 5 бр или 3 бр х6 бр. На снимката, към вас е показана страната която е с 4 бисквити, но за да сглобите правилно покрива, обърнете към вас страната която е с 3 бисквити и след намазване с крема събирате така, че средния ред бисквити остава за основа, а двата странични реда, правят покривчето.

Намазвате с 1/3 от крема и слагате втори ред бисквити, като слагате на черната бисквита бяла и обратно. Покривате с останалата част от крема и ако искате посипвате със стафиди, може орехи или някакви плодове - вариации много. По средата слагате целият банан (ако не стига, наставяте с другият). Внимателно съединете двата крайни реда бисквити, заедно с фолиото, така че да се получи триъгълно руло, както е на снимката.

Оставете за 1-2 часа да се стегне в хладилника и украсете по желание с крем, нутела или каквото ви хареса!

Десерта е много лек и вкусен и много бърз за направа, независимо от сложните обяснения!



*  Мои допълнителни бележки за сглобяването и украсата:
  1. Нареждате напоения първи ред светли бисквити;
  2. Разбивате хубаво крема;
  3. На око разделяте количеството като намазвате с 1/3 от крема първия ред на бисквитите;
  4. Напоявате с мляко и нареждате по същия начин върху тях тъмните. На мене ми допада повече този начин на нареждане, вместо шахматния, защото при нарязване се обособява тъмен еднакъв контур на всички парчета, а белите бисквити го отделят и контрастират с външното намазване с тъмен шоколад.
  5. Намазвате с останалата част от крема втория ред с бисквити и полагате обеления банан по дължина на рулото. По-красиво е ако отрежете краищата на банана, за да е с еднакъв диаметър по цялата дължина на сладкиша. Вероятно ще се наложи да добавите и другия. По-добре е банана да идва в повече в краищата, от колкото да не стигне. Накрая ще го отрежите ако стърчи излишно. Не пестете от него. В готовия вид, аромата му се свързва по неповторим начин и се допълва вкуса му с крема.
  6. Поръсвате обилно с ядките и/или стафидите. Имайте предвид, че колкото по-голямо количество са те, изтласкват крема навън при свиване на покривчето.
  7. Действията от 1-7 трябва да се правят бързичко, защото през това време бисквитите започват все повече да омекват, а банана може да потъмнее. Най-добре първо си пригответе крема и тогава нареждайте останалото. Повдигате леко с равномерен натиск от двете страни, така, че да ги затворите и по възможност да ги срещнете бисквитите отгоре на триъгълник, или поне втория им ред. Ако ви остане крем не е страшно. Обмажете и загладете с него неравностите.
  8. Стегнете хубаво фолиото на пакетче, като внимавате да не го скъсате и сложете да отлежава в хладилника, според мене поне за една нощ.
  9. Отваряте фолиото и украсявате по желание с каквото ви харесва от изброените възможности. На нас много ни допадна комбинацията с течен шоколад. Ако се спрете на този вариант трябва да имате предвид, че той също трябва да е със стайна температура. В противен случай, освен, че може да намажете твърде дебел пласт, може и да разрушите страните докато украсявате. Може да се използват още ядки, бонбони и други предпочитани захарни украси за декорация. Аз съм използвала лешници и сладкарски брокат и перлички за празничност. За предпочитане е отново да се върне в хладилника за кратко, за да стегне и шоколада и при порционен разрез, парчето да има еднородна консистенция и шоколада да не залепва по чинията. Рулото става много твърдо и стегнато заради масления крем и без проблеми може да бъде прехвърлено в красива подложна чиния за сервиране.


Рецептата е много хубава и изключително лесна за прилагане и пестелива от към време за подготовка и изпълнение. Получава се уникален, ефектен десерт за всякакви поводи и вкусове. Винаги може да зарадвате близките си просто така.

"Цветята трябва да бъдат поднасяни без повод. Щастието трябва да бъде настояще. Домът топъл. Любовта трябва да бъде взаимна. А сезонът ... няма значение какъв ще е сезонът..."

Ерих Мария Ремарк





Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми. 






14 коментара:

  1. Прекрасно се е получило! Не съм го приготвяла все още и май само губя от това...
    Честита 2014 с пожелания за много здраве и безбрй успехи! Поздрави, Или! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери! Наистина опитай да го приготвиш и няма да съжаляваш. Става лесно и бързо и точно така и свършва на масата. :)

      Изтриване
  2. Страхотен десерт! Лек и ефектен! Благодаря за обясненията - те улесняват много направата!
    Честита Нова година с пожелания да е без неприятности, с много успехи и сбъднати мечти!
    Приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. tillia благодаря ти! Аз самата загубих доста време да изчета много мнения и реших да бъда по-обстоятелствена, за тези, които ще решат да опитат да приготвят рулото. Хубава година и на тебе!

      Изтриване
  3. Удивительно красивый рулет!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно руло!

    Желая ти щастието да е настояще!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавото пожелание Марта! Точно днес преди година се преобърна живота ми и се надявам, че вече ще ми предстоят по-хубави моменти.
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Отговори
    1. Благодаря ти Зори! И аз харесвам и надничам с удоволствие в твоя блог.

      Изтриване
  6. Браво!Рулото е много хубаво!
    За едно руло ще стигнат ли по една опаковка от двата цвята бисквити?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милка, нямам спомен дали в една опаквка има достатъчен брой, но помня, че аз правих едновременно две рула. Може да ги преброиш още в магазина, понякога им и счупени, които е добре да не се слагат на долния ред, защото при свиването ще обезформят рулото, пък и трудно ще се напояват при потяпяне на бисквитата в млякото.

      Изтриване
  7. Рулото е страхотно и лесно за приготвяне. Благодаря за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Освен лесно и много вкусно и ефектно според мене. Развам се, че ви е допаднала рецептата! Весели празници!

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...