Начална страница

понеделник, 22 октомври 2012 г.

Страховити пръсти за Хелоуин

Почерпи, за да не ти напакостя!


Наближава Хелоуин – един от най-известните световни празници, наследник на древния келтски Самхейн, слял се с чисто католическия Ден на Вси Светии. Започнал като празник за почитане към духовете, той се е превърнал в нощ, в която всички деца из Западния и нормален свят се забавляват, маскирайки се като духчета и призраци или пък любими герои от известни фантастични истории – пълно е с елфи, магьосници и джедаи. Дълбаейки тикви и гледайки подходящите страшни филми, те си изкарват една запомнящa се вечер.
За разлика от Св. Валентин, който все повече навлиза у нас, Хелоуин не е особено популярен в България.


Независимо от страховития привкус, който има този празник, в наши дни той се е комерсиализирал достатъчно, за да забравите първоизточника и да се насладите само на веселата част.
Макар и съществуващия скептицизъм на повечето българи към този празник, той е най-почитан от хората, които имат деца и с всяка изминала година се превръща във все по-добър повод за забавление. Мрачната есен отчайващо се нуждае от разведрение, така че тази година не пропускайте да подобрите настроението си в нощта на Вси Светии.
 И така – какво избирате? Лакомство или номер?



Необходими продукти:
  • 5-6 бр. кремвирши (по-тънки и по-дебели);
  • Бял лук (сурова зелена или червена чушка);
  • Кетчуп;
  • Безвредна боя (с четка за рисуване);
  • Всичко друго, което се сетите за декорация :)
Начин на приготвяне:
За успеха на начинанието, при закупуването подбираме кремвиршите с подходяща дебелина и цвят. 
  1. От един кремвирш изрязваме двата края, така, че ще получим  два пръста от него. Парчетата може да са с различна дължина. Ако кремвиршите са късички, може да не ги режете. Разгледайте добре пръстите си, преди да започнете работа, за да съобразите дължината на пръстите, резките и големината на ноктите. Правим хоризонтален отрязък от към облата страна, там, където по-късно ще прикрепим "нокътя" от лук (или чушка). Правим няколко напречни повърхностни отрязъка на сгъвката (ставата) на "пръстите".
  2. В малко количество вряща вода, поставамяме изчистен и нарязан на люспи бял лук, който след малко ще омекне и ще стнане полу-прозрачен. Добавяме и оформените парчета кремвирш, които много бързо променят цвета си и разрезите набъбват и се отварят, оформяйки гънките на пръстите. 
  3. След като ги извадим (внимаваме да не преварим и обезформим), кремвиршите са леко извити. Някои от тях изправяме, за да изстинатат така, а други оставаме закривени.
  4. С кухненска ножица, изрязваме лука в подходяща форма и с няколко капки кетчуп, прикрепваме люспите като нокти към кремвиршите.

Може да подсилите ефектите, като нарисувате и резрези и рани със сладкарска боя
Приготвените „пръсти” се подреждат в плоска чиния с „ноктите” навън, като отрязаният край се потапя леко в кетчуп. В средата на чинията се оставя малка купичка с кетчуп.
Аз ги аранжирах с тъмни спагети от пълнозърнесто брашно. В къщи ве празнуваме този празник, но приготвянето на "пръстите" беше забавно развлечение, което си усроихме с дъщеря ми в мъгливата влажна неделна вечер.




Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.



4 коментара:

  1. Съвсем като истински са пръстите, направо настръхнах! Не съм почитателка на празника, но нямам нищо против хората да си го празнуват :)
    Иска ми се да споделиш и другите си "страшни" идеи, просто това тук е наистина много много реалистично, поздравления от сърце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, и аз не съм почитателка на този празник, особенно с гадостите, които изобилстват навсякъде покрай него. Но пък закачката ми хареса и затова реших да я осъществя. Харесвам ми не, че има официален ден за "изтрещяване", а това, че има еуфория и оцветяват с празничност есента, в очакване на Коледа.
      Имам и друга "страшна идея", която ми се иска да реализирам, но ще видим дали ще ми стигне ентусиазъма.
      Всъщност до тук най-страшното беше, че докато снимах, се подпали керамичния фенер във форма на тиква. Такива пламъци се завихриха, че стана много вещерски ефект, жалко, че не успях да го заснема. Мисля, че се отчетох подобаващо за Halloween. :)

      Изтриване
    2. Страшни пръсти!!!Събуди се канибала в мен:)Поздравления!!!

      Изтриване
  2. Дари, благодаря ти! Целта беше да са "страшни" и дано не съм шокирала тези, които са посетили публикацията ми.

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...