Начална страница

петък, 1 юни 2012 г.

Спагети с миди


Вчера беше ден на блондинките, днес е ден на детето. Много празници ми се събраха :). Честит празник днес на всички малки и пораснали деца! 

Обичам риба и морски дарове, макар, че ги приготвям рядко. Само аз ги консумирам в къщи и това се вписва в графата на персоналните удоволствия на червоугодника. Днес реших да се поглезя и апетита ми е двоен. Много обичам и паста. Съчетанието между спагети и миди ми създаде малък кулинарен гъдел и ми замириса на море. 



Сега на пазара целогодишно могат да бъдат закупени пресни миди. Аз май предпочитам само лятото да купувам такива, въпреки, че са с пъти по-вкусни, отколкото замразените. Почистването им ме изморява, още преди да съм сготвила. Особено за салатки са много подходящи. Лятото обаче е друго нещо, защото някак всичко ме предразполага да поразмирише из къщи на миди, да не говорим ако сами сте си ги събирали. Като дете съм чистила миди с чували, до втръсване, но вече ми се случва рядко. Най-хубаво е да си приготвяте току що извадени, до брега на морето, край скалите, на огън, върху ламарина или на пара със солена морска вода. Размечтах се.



За тези, които не живеят край морето и обичайно си купуват от рибните щандове замразения продукт, но искат да опитат вкуса на пресните миди. Ако не знаят как или пък искат да научат още нещо, прилагам следните инструкции, които според мене са много полезни и добре систематизирани от автора им

Необходими продукти: 
  • 1 кг миди с черупките; 
  • 400-450 гр спагети; 
  • 3-4 скилидки чесън; 
  • 150-200 мл зехтин; 
  • 1 чаша бяло вино; 
  • 1 бр. морков;
  • 1 бр.прясна чушка;
  • 1 бр.домат по желание
  • дафинов лист; 
  • листа девисил; 
  • 1-2 стръка магданоз, копър; 
  • сол, черен пипер на вкус. 



Начин на приготвяне: 

Както казах почистването на мидите е трудоемък процес и затова тяхното приготвяне започва няколко часа по-рано. Мидите са филтрите на морето и не бива да се рискува да се ядат миди, за които има и най-малко съмнение, че са развалени. След това се поставят на силен огън да се задушат в тенджера с малко водичка и бялото вино и подправките, докато се отворят. Трябва да внимавате да не преварите мидите, защото губят от вкуса си и стават жилави. 

Изцедете ги добре от течността, като отделяте и прецеждате 1 чаша от получилия се бульон. Изваждате ядките и си отделяте няколко по-атрактивни черупки, с които да аранжирате ястието по-късно, за да изглежда по-ефектно. 

Сварете спагетите, според указанията на опаковката, като в никакъв случай не ги преварявайте, за да останат леко твърди в средата. 

Загрейте зехтина и поставете в него чесъна и нарязания морков и запържвате 1-2 минутки. Добавяте мидите, за да се досготвят за още 1-2 минути. Прибавяте спагетите и нарязаната чушка и разбърквате интензивно, за да запържите леко и тях, така, че да попият от аромата. Добавете прецедения бульон, посолете при нужда. Кипнете и оставете да се изпари леко на огъня. Можете да добавите и един рендосан пресен домат (почистен от ципи и семки), но в никакъв случай сирена, защото потискат специфичния вкус на мидата. Накрая прибавяте и нарязания магданоз, копър, череп пипер на вкус, разбърквате като финален щрих и сте готови да сервирате. Аранжирайте според вкуса си. 

Не е нужно да отбелязвам, че се сервират топли и за пълното засищане на сетивата, напояваме обилно с добре измръзнало бяло вино.
Да ви е сладко, защото на мене наистина ми беше!



Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.




8 коментара:

  1. Ох, кое по-напред?! Мидите, спагетите или винцето да подхвана?! М-м-м, всичко любимо на едно място! Разкош! Хубав уикенд! Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милена, всички върви едновременно, за да е пълно удоволствието, заедно с хубава компания разбира се. Пожелавам ти го!

      Изтриване
  2. Божичко, каква снимка! И то на една от прелюбимите ми комбинации - паста и морски дарове. Страхотно!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Явно сме много фенове на тази храна. Ама и как няма?! Ежедневно мога да ям това и не мисля, че ще ми омръзне, особено ако някой ти го сготви и му се наслаждаваш край брега на морето...

      Изтриване
  3. Dont understand the language :( But Photos are stunning !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thanks a pity that you did not use the automatic translator at the beginning of my blog. Good food is delicious in any language. :)

      Изтриване
  4. Прекрасни снимки и безумно вкусно!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Представяш ли си колко ми беше трудно да се вдъхновя да снимам, докато спагетите пред мене бавно изстиваха и отделяха неповторим аромат?!

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...