Начална страница

четвъртък, 12 април 2012 г.

Козунак


След тежката зима, насред своенравната пролет и хроничната криза отново цъфнаха дървета, храсти и цветя, заобаждаха се кукувички, а сутрин рано все повече възторжени птици с бодри песни посрещат слънцето. Вероятно и Вашите часове, прекарани в работа и почивка навън, са се увеличили и тепърва ще се увеличават. Несъмнено най-доброто време предстои - топло и светло, окъпано от благ пролетен дъжд, напоено с медоносен аромат на крехки цветчета, озвучено от упоителното жужене на пчеличките...Приказна пъстра картина на свеж зелен фон!

Наближава Великден! Съвсем скоро ни предстои отново да съпреживеем един велик символ и урок, че новото, въздигането и надеждата преминават през изпитания, трудности, болка и вяра. 

Независимо от времената и реалностите, в които живеем, този символ си остава актуален. Няма безкраен тунел - все някога се появява светлинката!




Сега е Страстната седмица, наречена още Седмицата на страданията. Тя е последната в живота на Исус Христос. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с неговото Възкресение. 

Всеки ден от тази седмица се нарича Велик. Всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата. 
В българската обредна традиция дните на Страстната седмица се отбелязват по особен начин. Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда са отредени за разтребване на къщата и това се прави за здраве. На Велики четвъртък е строго забранено да се работи и се боядисват яйца. На Велики петък, наричан още Разпети петък, се ходи на църква и се минава под масата три пъти за здраве. На Велика събота се месят и пекат великденските козунаци.

Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Обикновено се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага червено яйце.Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на XVII в. във Франция, откъдето се пренася и в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците "панетоне", а в Русия великденският обреден хляб се нарича кулич.Смята се, че в България козунакът е "дошъл" в периода 1915-1920 г.




Да си призная никак не ме бива в приготвянето пити, козунаци и прочее и не мого да си позволя експеримента в събота. Продължавам да мисля, че е голяма загуба на часове време срещу краткотрайното удоволствие от бързото им излапване. Особено като се има предвид подготовка по празника, още повече, че в търговските вериги, вече се намират много хубави козунаци на прилични цени. Чета по форуми препоръки, напътствия и се престраших да опитам все пак. Опита се оказа не до там неуспешен. :)

Много се впечатлих от снимките и рецептата на козунака на Гуинет - и горещо и благодаря, че указанията и чудесните снимки, с които е илюстрирала написаното!

Разбира се при оформянето се иска придобита ловкост, която на мене определно ми липсва, но се запалих и вероятно пак ще опитам. 

Придържах се към рецептата, като замених пакетчето инстантната мая с ½ кубче = 21г прясна мая. Сладостта също не ми беше достатъчна, въпреки, че ръсих с много захар в плънката. Може би следващия път бих намазала с дебел пласт мармалад. Ванилията също я усилих. При мене бързичко поизгоряха, явно не беше достатъчно намазването им само с мляко, макар, че пекох около 35 минути на 150º, ако ми е верен термостата на фурната.




Необходими продукти:
За тестото:
  • 200 мл топло мляко; 
  • 100 грама меко масло; 
  • 2 големи яйца; 
  • 600 гр бяло брашно; 
  • 130грама захар;
  • 1 чаена лъжичка сол; 
  • 7-10 грама суха мая ( ½ кубче = 21г прясна мая );
  • 2 бр. ванилии;
  • настърганата кора от един лимон или портокал; 
 За плънката:
  • 1 с.л. какао;
  • кафява захар според вкуса;
  • 1/2 ч.ч ситно нарязани озахарени плодове и стафиди;
  • 30 гр. меко масло;
  • (може сами да изберете плънка по избор - макова, с какао и захар, или с начупен шоколад) 
  • 30-50мл. прясно мляко за намазване на козунаците преди и след изпичане.



Начин на приготвяне: 

Нямам машина за хлаб и всички съставки замесих в кухненски робот в изброената последователност на продуктите. Разликата е, че в топлото мляко, разтопих маслото и маята и тогава започнах да добавям другите продукти. Отгоре добавих яйцата и пресятото брашното и в едното ъгълче сложих солта, в другото - захарта. Добавих портокаловата кора и ванилията Роботът направо прегря от усилията, като по естествен път спомогна за бухването на тестото. 

Оставих тестото във фурната за около 1 час на 40º, за да втаса и то почти се утрои в дълбоката купа. Оформих две топки за една по-голяма и една по- малка форми за печене. Опитах се да съобразя размера им, така, че да ги опека едновременно.



 С тестото се работи не много «трудно», или поне не толкова, колкото очаквах. След оформяне на козунаците следва второ втасване до следващо удвояване на обема - при мен също отне около час и половина. Втасалите козунаци се намазват с прясно мляко, поръсват се по желание с кристална захар и се пекат на 150 - 170º до готовност заедно. Наглеждайте ги и при нужда покрийте с алуминиево фолио, за да не изгорят.

След изваждане от фурната, ако сте ги намазали само с прясно мляко, ги намажете отново и ги покрийте с чиста кърпа. Преди поднасяне може да поръсите с пудра захар.
Мога да споделя, че при мене не се получиха конци, но беше вкусен, пък и това е първи опит.

Готовността проверете с клечка. Извадете и оставете за 15 мин да изстинат във формите. Извадете и охладете на решетка. 

С пожелание за Светли празници, здраве и любов в дома ви!




Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.




2 коментара:

  1. Приготвила си страхотен козунак, Или! радвам се, че съм те вдъхновила и помогнала! Светъл празник!!!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Гуинет, без твоята виртуална помощ, нямаше да се реша да опитвам. Благодаря ти още един път за хубавото предложение!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...