Начална страница

сряда, 11 април 2012 г.

Желирани великденски яйца "фАБЕРЖЕ"

Неотдавна видях снимки на такива яйца при Ediva и веднага се вдъхнових да ги направя.


Когато идват празници, направо се вдетинявам. Харесвам из цялата къща да има украса, която сякаш ме зарежда с цветовете си, след дългата зима. Клонки, цветя, весели закачки със зайчета са задължителни елементи, без който Великден няма да е достатъчно пъстър и колоритен, въпреки шарените яйца и пролетта навън. 


Тези желирани яйца могат да се превърнат в прекрасна декорация за зелената салата към празничната трапеза на Вашето семейство. 



Не се колебайте да променяте съставките на пълнежа и да еспериментирате с него, съобразно вашите вкусови предпочитания. 
Важното е просто да следвате няколко прости стъпки, като съобразите броя на яйцата с количеството на плънката и желиращия бульон. Бихте могли да включите и децата си в приготвянето на яйцата – това ще бъде забавна игра за тях, с която ще си доставите удоволствие. 


Необходими продукти: 
  • 9 бр. черупки от яйца; 
  • 200 – 300г сварено пилешко филе; 
  • 2 – 3 с.л. консервиран грах (мариновани краставички); 
  • 2 – 3 с.л. сладка консервирана царевица; 
  • 1 бр. сладък червен пипер (пресен); 
  • 5 - 6 бр. обезкостени черни маслини; 
  • 2 с. л. желатин; 
  • 1 ч.ч пилешки бистър подсолен бульон; 
  • Зелени клонки от копър, магданоз и др.;

Начин на приготвяне:

1. Старателно измивате черупките на яйцата, като използвате сода и сол. Правите отвор с диаметър около 1 см от по-тъпата част на яйцето. Изсипете съдържанието на яйцата в купа. Те няма да ви трябват в случая и можете да ги употребите за направата на козунак. Извийте черупките и от вътре. 
2. Сварете филето в подсолена вода. Прецедете, за да получите бистър и вкусен бульон, който след желирането му ще споява съставките и ще оформи яюцата. Докато варите месото (приблизително около 20 мин., след като водата заври), можете да си подготвите и нарежете другите продукти. 
3. Накисвате желатина в студена вода (според инструкциите и пропорциите на опаковката), докато набъбне. Обикновено 1 пакетче (10 гр), се поставя да набъбне в 60 мл студена вода. После се разтопява на водна баня или доливате към топлия (но не горещ) бульон. За подобни цели, аз често използвам микровълновата печка на ниска мощност, като желатина не трябва да завира! 
4. Нарежете пилешкото филе на кубчета. Можете да използвате и шунка вместо филе. 
5. Нарежете и останалите продукти на кубчета. 
6. Разтворете желатина в чашата с топъл бульон. 
7. Поставете изправени черупките в контейнера, с които сте купили яйцата, така че да ви бъде по-лесно да ги напълните с пълнежа. Ако нямате такъв можете да използвате малки чашки за ракия. 
8. Налейте малко от желиращия бульон във всяко яйце поотделно и облейте от вътре стените на черупките. 
9. Първо, закрепете зелените листенца по стените отвътре и червения пипер на дъното.на черупките. После добавяте царевицата, филето, граха (краставичките), маслините и заливате с бульона до където е възможно. 
10. Охлаждате поне за няколко часа в хладилник преди да ги поднесете и аранжирате според вкуса си. 



Забележка: Не претъпквайте яйцата с плънка (както направих аз), защото бульона няма да успее да ги желира и при поднасянето е възможно яйцата да се разпаднат. Използвайте прозрачен и богат на аромати бульон, за да се получи и вкусен продукт накрая.


Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.




3 коментара:

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...