Начална страница

понеделник, 9 април 2012 г.

Време за барбекю

Пролетта дойде и времето навън бързо се стопли. Предстоят и летни жеги, които ни оставят без дъх и желание за приготвяне на сложни ястия и манджи. Вечерния прохлад привлича цялото семейство навън, а хапването е предимно свежи салати, скара и много и сочни плодове. 


Едва ли има някой, който да не харесва храна, приготвена на скара или както я наричат на запад "барбекю". Аз не съм виртуоз в приготвянето, обикновенно съм само почитател и консуматор.  Нареждам се направо на масата, или в най-добрия случай обслужвам и помагам на "майстора". Причината е проста - живея в панелен блок и до сега нямах куража да опуша съседите, макар и през балкона. Престраших се и запалих огъня. Съседите разбира се дотичаха обезпокоени, да не би да има пожар, макар, че нямаше голям пламък и много дим, колкото очаквах.
Първата предпоставка за добрата скара са хубавите и сухи цепеници, втората качествените продукти, които ще метнете върху нея, а третата и особено важна за добрият вкус е маринатата на мръвките, ако правите такава.

За сега публикувам снимки от своите опити, които междувременно са много успешни и вкусни. Като задобрея ще споделя своя изпитан личен опит от това, какво съм научила. Прочетох в интеренет статия, в която намерих синтезирени отговори на някои въпроси, относно приготвянето на барбекю и ще ги споделя в блога си за други начинаещи като мене.


Тънкостите на вкусното барбекю

Истински вкусно барбекю ще имате, ако използват подходящи дърва, висококачествено месо и спазвате точната технология за готвене. 

За барбекюто е хубаво да използвате дърва. Въглищата, които ще сложите под месото, трябва да горят дълго и същевременно да нямат неприятна миризма при дименето. Не се изкушавайте да изгорите стари летви от ограда или боядисано дърво от разглобени мебели. Не е препоръчително да използвате и дърво от ела или бор: обикновено тези дървета имат смолисти вещества, които при горене може да причинят горчив вкус и неприятен мирис на обяда или вечерята ви. 


Идеалният вариант е да използвате ябълкови, черешови или сливови трупи: дървесината от старите овощни дървета придава на месото отличителен и много приятен вкус. Добър вариант са и брезата и дъбът. 

Някои готвачи препоръчват използването на скара, която позволява поставянето на месото на 10 см над жаравата – ако е поставено директно върху нея, има опасност месото да прегори бързо, ако е по-далеч от тлеещия огън – има опасност месото да остане сухо и недопечено. 




Ключов етап за всяко барбекю е подготовката, свързана с покупката на месо. 

Избягвайте покупката на вече мариновани меса, независимо какви. Понякога в марината може да бъде сложено месо, което е размразено и загубило вкуса си. 
Подходящото за барбекю месо трябва да бъде прясно, а не замразено, за предпочитане от млади животни. През месец май в големи количества по рафтовете на магазините може да се намери агнешко, телешко и свинско месо, а за останалите месеци заложете на пилешко. 
Когато избирате месото за барбекю трябва да сте наясно, че някои видове меса са „по-лесни“, а други „по-сложни“ за приготвяне. Специалистите обясняват, че телешкото месо е най-опасно за начинаещи, тъй като приготвянето му е по-трудно. Ако прекалите дори малко с изпичането му може да го направите сухо и безвкусно.



За онези, които не разполагат с достатъчно опит в барбекюто, по-добре е да вземат свинско, агнешко, риба или пиле. 

След като месото вече е закупено, кулинарните ентусиасти обикновено правят една и съща голяма грешка: те започват да мариноват в най-различни собствени рецепти - оцет, вино, лимонов сок или кисело мляко, дори и ракия . Експертите смятат, че ако месото е младо и висококачествено, марината не е необходима. 

Вместо това може да подправите месото със сол, черен пипер и лук. Основната идея тук е – важно е храната да бъде прясна, а маринатата и прекаляването с овкусяването само „гасят“ от естествения вкус и мирис на месото. Ако все пак решите да приготвяте барбекю с по-старо пилешко месо, може да потопите парченцата в минерална вода и чаша коняк. 

Най-голямата грешка, която може да бъде направена с маринатата, е поставянето на месото в кисело мляко. Млечните продукти не само силно изкривяват вкуса на месото, но и оставят филм, който бързо изгаря на огъня, а самото месо не се изпича правилно. Важен е и размерът на резените – идеалният вариант е те да бъдат с размер на кибритена кутия – тогава ще станат достатъчно бързо и добре изпечени.



Ако приготвяте шишчета поставете самите пръчици върху огъня за пет минути. 


Така нагряти, шишовете няма да позволят на соковете от побитите парчета месо да изтекат в огъня и ще се запазят в месото. При шишове и шишлици е добре парчетата да са близо едно до друго, за да се запазят сочни. 

Когато се пече барбекю моментът, в който може да оставите месото на скарата, може да се познае по това, че въглищата стават ярко червени и са готови да изпекат месото. Ако цветът на въглищата е сив, месото ще потъмнее и няма да изглежда толкова апетитно. Препоръчва се месото да се събере на едно място, а не да се разпръсква из цялата скара.


Друг ценен практически съвет е да не се използва вода за угасяването на пламъците от барбекюто. Водата ще намали огъня, но и ще направи така, че месото да се изпече неравномерно.



Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.




5 коментара:

  1. Или,
    и ние този уикенд открихме сезона на скарата на двора;) В началото на пролетта ми е страшно приятно, но към края на есента ми писва;)
    Чудни са твоите месца и зеленчуци! И аз не се въртя около огъня, за тая работа има мъже;)
    Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  2. О, да. Човек се пресища от всяко удоволствие, ако го повтаря често. Винаги съм се чудила защо мъжете обичат толкова много да се опушват около огъня, та и аз се наредих там. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Искам, искаааааааам:) Колко примамващи и апетитни снимки, мммм :) Обичам МЕСО :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кокона и аз съм месоядно същество. Особено го обичам печено. Далечко си ми, иначе да те поканя на обяд! :)

      Изтриване
  4. Спосибо! Я уже сделала регистрацию.

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...