Начална страница

понеделник, 19 март 2012 г.

Печено, шпиковано свинско месо

Напоследък ме влече приготвянето на рула с месо. Забавлява ме и е вкусно, а и е лесно. 
Време е за диети, пролетни ястия. Най-лесният и полезен начин за запазване на фигурата е да се яде по-малко и да се разграничава глада от апетита, граничещ с лакомия.




Необходими продукти:
  • 1500 г свинско контрафиле (цяло парче); 
  • 2-3 бр. кисели краставички; 
  • 2 бр. тънки моркови; 
  • 4-5 бр. обелени скилидки чесън (дори може цяла глава); 
  • Смлян черен пипер и зърна, 
  • Сол, чубрица и кимион на вкус; 
  • 30 мл олио (зехтин); 
  • 50 мл концентрат ( водка, ракия).

Начин на приготвяне:

Измивате и подсушавате филето. За шпиковането на месото е необходимо да разполагате с остър нож, с който се правят дълбоки прорези в месото. В тях слагате подправки, зрънце черен пипер и съответно тънки резанчета морков, скилидки чесън, краставичка, дори би могло да се добави и парченца сланина, особено ако използвате по-сухо месо. По възможност се нареждат равномерно, за да може при разразяване на месото да изглеждат красиво и цветно.


След това обмазвате и осолявате цялото парче на вкус и поръсвате от всички страни със смлян черен пипер и останалите подправки. Можете да добавите и други ваши предпочитани и изобщо оглдайте се с какво разполагате - соев сос, горчица, черен пипер, вегета, пикантина или сол, черен пипер, лют или не червен пипер. Ако при шпиковането се е поразкъсало някъде месото и седи отпуснато, овивате с конец, с който да се оформи при печене. Аз съм използвала силиконови връзки, с които да стегна парчето. Намазвате месото обилно с олио (зехтин). Обливате с водката (ракията). Нарязвате останалите скилидки чесън, моркови и краставички на колелца и слагате в тавичката, в която ще печете месото, а самото месо поставяте върху тях. Завивате го в домакинско алуминиево фолио или използвате специалните пликчета за печене. Оставяте за една нощ или за няколко часа да престои в хладилника.


Печете според вашата фурна, но при мене беше при 170 градуса, около 2 часа. Махате алуминиевото фолио, прецеждате отделилия се сок. Връщате месото във фурната и запичате за няколко минути, така, че леко да се подсуши и да се получи златиста коричка. Ако печете с прозрачно пликче (като мене) следите процеса през него и си спестявате тази процедура, защото месото се задушава и запича едновременно, така, че отделяте зеленчуците по-късно.


Забележка: По желание от отделената при печенето на месото течност може да се приготви сос. 


Приготвяне на сос (2 варианта): 

Прецеждате сока. Добавяте към него 125 г сирене тип «Филаделфия» или сметана, при необходимост сгъстявате малко с царевично нишесте, подправяте със сол и малко черен пипер. 
Намазвате тиган с малко масло. Добавяте малко (1 с. л.) брашно и запичате до леко златисто. Добавяте по малко изстиналия и прецеден сос. Бъркате непрекъснато, докато клокне. След 3-4 мин сваляте от котлона. Добавяте смлян черен пипер. 

Отстранявате конците (ако сте използвали такива) и разрязвате поохладеното месо на резани, с дебелина около 1 см. Използвайте остър нож, за да не се разкъса месото и да се обезформи. Сервирате нарязаното филе полято със сос за декорация и подходяща сезонна гарнитура.


Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.

6 коментара:

  1. Красота! Обичам да приготвям такива месца! Правила съм подобна рецепта, наистина резултатът е много вкусен! Комплименти!

    ОтговорИзтриване
  2. Гуинет, благодаря! Обожавам големи парчета "месца" и рулца, нарязани на филийки и експериментирам често.
    Честита пролет!

    ОтговорИзтриване
  3. Хехехе, айде и аз в кюпа след Гуинет! И аз като нея съм привърженик на такива месца, тип руло.:) Особено контрафиле, много обичам. Рецептата е страхотна, шарена, красива и със сигурност убийствена на вкус:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Месцето май винаги си е вкусна и желана гозба по всякакви поводи!

      Изтриване
  4. Отговори
    1. Нали?! Обичам такива яденета - хем вкусни, хем колоритни.

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...