Начална страница

неделя, 8 януари 2012 г.

Ягодов сладолед

Както много други достижения на кулинарията, някога сладоледът е бил достъпен само за избрани. Особено влечение към това заредено с освежаваща прохлада лакомство са проявявали предимно коронованите особи и техният антураж. Едва към средата на по-миналия век сладоледът бавно започнал да се спуска от високите социални слоеве, излязъл на улицата и станал достъпен за народа.





Необходими продукти:
  • 400 мл обезмаслено сварено прясно мляко;
  • 200 мл бита сметана (30% масленост);
  • 100г пудра захар.
  • 1-2 пакетчета ванилия;
  • 50-60 г стафиди;
  • 50-100 г алкохол - ром, коняк, уиски по желание;
  • Ягодово сладко или конфитюр с парченца плод;

 Заливка за украса:
  • Стафиди;
  • Алкохол - ром, коняк, уиски по желание;
  • Топинг - ягодов или шоколадов;
  • Захарни фигурки, бонбонки;
  • Вафлени фунийки (продават се в хипер маркетите, на щанда при сладоледа);
  • Пресни ягоди (по възможност);
 

Начин на приготвяне:

Разбийте сметаната, млякото и захарта до получаване на пухкава консистенция. Добавяте ванилията и ягодовото сладко, като предварително отделите парченцата с плод, за да не ги разкъсате при интензивното и многократно разбъркване по-късно. Дегустирате млечната смес и по ваша преценка доувкосявате на сладост.
Ако имате машина за сладолед, следвайте инструкциите за замразяване. Ако не разполагате с такава, изсипете сместа в подходяща кутия или купа с вместимост около 1л и я поставете във фризера с похлупак. Накиснете стафидите в предпочитания от вас алкохол. След 2-3 часа, когато е позамръзнал, извадете и разбийте с миксер (или дори с пасатор, ако са започнали да се образуват кристали) до хомогенност и отново поставете във фризера. Целта е да не се получават кристали при замръзването, които променят качеството на вкуса на сладоледа. 


Повторете процедурата още веднъж или по възможност няколко пъти и накрая добавете омекналите и ароматизирани стафиди, ягодовите парченца (или топинг). Можете да добавяте и натрошени на трохи шоколадови бисквитки, шоколад (течен или натрошен да дребни парченца), но тогава няма да бъде само ягодов вкус, а асорти. Финално разбъркване с лъжица и след това оставете сладоледа да замръзне напълно. Добре е да престои една нощ *. 

Извадете от фризера и поставете в хладилник 30 минути преди да украсите и сервирате. 


* Забележка: Размразен сладолед не трябва да се замразява отново.

Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.

4 коментара:

  1. Или, какво като е зима, за сладолед винаги имам мераци.Твоят изглежда прекрасно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Bravo, chudecen cladoled, nie s deztata minalata cedmitza jodijme v edna cladkarnitza tochno za cladoled ot iagodi :)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен сладолед и много красиви и апетитни снимки!:)

    ОтговорИзтриване
  4. Vili Konova, Rumiana, Kokona благодаря Ви!
    За сладоледа няма сезон според мене. Лошото беше, че при всяко следващо рабъркване количеството все намаляваше. :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...