Начална страница

петък, 6 януари 2012 г.

Пиле на лютика

Днес е третия по значимост зимен християнски празник след Рождество и Коледа - Богоявление и традицията повелявала да се яде постна храна.


След тежките ястия по празниците, предпочитам да приготвя нещо по-леко и зеленчуково, макар и да не е постно. Ястието е по-лятно, сега не е сезона на чушките и доматите, но стерилизирани буркани с тях продават навсякъде. Аз разполагам с домашно консервирани и ще използвам тях. Това е популярна рецепта предимно в Северозападна България. Имах един колега, който като заговореше за хубава храна, винаги споменаваше колко е вкусно това ястие. По описанията ми се стори твърде обикновено, за да се превърне в толкова любим кулинарен шедьовър. От тогава минаха десетина години и аз едва наскоро имах късмета да го опитам. Струвало си е. 


Необходими продукти:
  • 1 пиле (пилешки бутчета), около 1,5кг; 
  • 1 кг червени чушки (1 буркан от 500г печени червени чушки); 
  • 1 кг домати (1 буркан от 500г стерилизирани домати); 
  • 5 - 6 скилидки счукан стар чесън; 
  • 6 - 7 стръка магданоз; 
  • черен пипер на вкус; 
  • 1/2 ч.л. червен пипер;
  • 1 с.л. олио;


Начин на приготвяне: 

Нарязваме пилето на порции. Посоляваме лекичко, намазваме с черен пипер и капваме мазнината върху месото и го подреждаме с кожата надолу в по-дълбока тава. Доливаме около 100 – 150мл. Вода; 

Запичаме месото в предварително загрята фурна на 180-200º. След като се запече от едната страна, обръщаме месото и запичаме от другата 

Ако чушките са пресни, ги изпичаме, обелваме и нарязваме на широки ивици. Ако използвате замразени или консервирани печени чушки приготвянето на яденето се улеснява. 

Доматите се бланшират, обелват и нарязват на средно - големи парчета (като за салата). Същото важи и за консервираните домати. Те обичайно са силно омекнали и поразкъсани при стерилизиране и почти нямат нужда от рязане. Отстраняваме им люспите ако имат такива и ги добавяме към запеченото месо в тавата. Връщаме я отново във фурната и оставаме да поизври течността. 

Добавяме нарязаните чушки и допичаме ястието още около 5 - 10 минути. Сосът не трябва да бъде воднист, а да остане на мазнина. 

След като извадим лютиката от фурната, добавяме и разбъркваме предварително нарязания на ситно магданоз и счукания в хаванче чесън. 

Оставяме ястието да поизстине и подправките да си пуснат аромата си и сервираме. Казват, че е вкусно и топло и студено, но някой трябва да го остави да изстине, за да провери това.


Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...