Начална страница

сряда, 14 декември 2011 г.

Друга празнична идея от медено тесто


Необходими продукти:

И пак любимото ми медено тесто. Продуктите са описани в публикацията. Обичам да работя с него. 
Шипков мармалад, домашно или някакво друго гъсто сладко и орехови ядки по желание. Ако е червено на цвят има красив коледен ефект. Мисля, че би се получило вкусно и с локум или някакъв крем.

Начин на приготвяне:

Тук се опитах да реализирам една идея и мисля, че се получи интересен ефект. 
Използвала съм форма за мъфини, защото не успях да намеря нещо друго подходящо, по-разлято и по-плитко с възможност за печене. Тестото се разточва като за направа на обиковени меденки. Изрязват се кръгчета или други овални форми, които ще служат за подложната част на сладкиша. Би било добре да бъдат с малко по-голям радиус, от колкото е дъното на формата, за да се обособи борд с височина около 1 см. Поставят се на зъното и леко се притискат, за да заемат желаната форма. Разпределяме равномерно сладкото или мармалада вътре, кото имате предвид, че не трябва да прелива. За капаче поизрязваме друга по-малка, за предпочитене ажурена формичка, за да прозира цвета на сладкото. Особеното тук е, че трябва да я изрежете от по-тънко тесто, за да се сведе до минимум възможността от надуване и деформиране на фигурката. Аз бързах и не го направих и при мене са заличи формата на снежинката, която бях изрязала. Важно е формичката да бъда с подходящо избрана големина, за да не потъва в сладкото, което ще се разтопи при печене, а да се закрепи и зарепне по краищата. Ако обичате ядки, добавете малко препечени и едро натрошени орехчета преди да сложите финаланата формичка от горе. Изпичате на умерена фурна до златист цвят на тестото. След като изстине сладкиша се изважда внимателно от формата. Сладкото силно е омекнало и дори втечнило при печенето и е възможно да се разцепи ако има много плънка. След окончателното изстивене се поръсва леко с пудра захар и се сервира. По-вкусно е след като престои една нощ на хладно място, за да се слеят ароматите и меденката да поеме от влажността на пълнежа, както и да се стопи пудрата захар, посипана върху сладкото (така ще се вижда цвета му). Внимавайте с поръсването на захарта и по-възможност използвайте по-кисели сладка - примерно от касис или малини, защото е възможно да се предозира и да стане неприемливо сладко.




Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.

6 коментара:

  1. Много вкусно и ароматно!
    Страхотни снимки, създаващи коледно настроение!

    ОтговорИзтриване
  2. Или, какво красива коледна украса печене

    ОтговорИзтриване
  3. Или, страхотно предложение, с много хубави снимки и прекрасна чашчица:)

    ОтговорИзтриване
  4. rusanka,Rodira,КАТЕРИНА благодаря Ви!
    Днес възнамерявам да опитам същото с тесто за линцерови сладки.

    ОтговорИзтриване
  5. Много коледно и ароматно предложение!Чудесни сладки,поздрави!
    Красива снежинка...
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Линцерови сладки, приготвени по описания начин - http://ilinayorkulinarni.blogspot.com/2011/12/blog-post_31.html
    Щастлива Нова година!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...