Начална страница

понеделник, 20 юни 2011 г.

Ягоди

От градината и без рецепта ...



Ако има вкусен и нискокалоричен плод, чиято консумация да носи прекрасно чувство за свежест, то това са ягодите. Те съдържат два пъти по-малко прости захари в сравнение с кивито и портокалите. Това, съчетано с ярко червения им цвят ги прави едновременно освежаващи и отварящи апетита. Добрата новина е, че консумацията им в умерени порции е възможна дори и при спазване на нисковъглехидратна диета.
Градинската култивирана ягода (Fragaria х ananassa, Rosaceae) е популярният наследник на малките и много ароматни диви ягоди, които виреят и днес в умерените климатични зони на Европа, двете Америки и Азия.

Съвременната история на ягодите започва в Европа през 18-ти век, когато френският ботаник Франсоа Фрезиер успява да кръстоса два диви сорта ягоди, за да получи така познатият ни едър, месест и сърцевиден плод. Още същия век култивираните градински ягоди стават изключително популярни в Европа и биват пренесени в Северна Америка. След няколко века селекция резултатът е налице, днес познаваме над 600 сорта ягоди, различаващи се по цвят, големина, плътност, аромат и сладост. 

Любопитно е да се знае, че ботанически ягодите всъщност не са "плода" на растението Ягода. Функционално погледнато тази роля се изпълнява от малките жъли семенца, покриващи червената им повърхност.

Видове продукти от ягоди
  • Пресни ягоди - възможно най-добрият избор за здравословно хранещия се човек;
  • Замразени ягоди - това трябва да е вторият ви избор, ако на пазара няма пресни ягоди, те са загубили част от витамините и влагата си, но въпреки това си остават пресни;
  • Сушени ягоди - добро средство да подслаждане на зимното мюсли. Препоръчвам ги като алтернатива на по-погатите на захари стафиди, сушени смокини и фурми.
  • Компоти (стерилизирани ягоди) - традиционно в България, компотът от ягода е алтернативното безалкохолно от поколения, за витамини там за жалост трудно можем да говорим. Ако правите компотите сами, насочете се към натурални подсладители. В противен случай избягвайте тези така вкусни и натъпкани със захароза храни;
  • Нектари и натурални сокове - концентираният ягодов сок е изключително богат на прости захари. Ако това ви притеснява, избирайте напитки без добавена захар или такива с естествени подсладители;
  • Сладка, мармалади, конфитюри - следва да се консумират в малки количества винаги в присъствие на храни с нисък гликемичен индекс. Това може да бъдат мюсли, пълнозърнести макарони или пълнозърнест хляб, обогатен с фибри




Здравословни ползи
Богати са на витамин С, като 100 гр. ягоди покриват препоръчваната доза за деня. Съдържат още витамини В9 и В5; Добър източник са на минералите: калий, желязо и магнезий.


Здравословни рискове Най-сериозният здравен риск, свързан с консумацията на ягоди, е екологичната им чистота, т.е. да са отглеждани съгласно еко-нормите за безопасност, без да са пръскани с канцерогенни пестициди. За да елиминирате риска, купувайте ягодите в кутии със стикер за производство, когато пазарът предлага подобна възможност.


Как да изберем и съхраним ягодите?
Когато избирате ягоди, спрете се на твърди, лъскави плодове с ярък цвят. Ако забележите разлики в цветовете на отделен плод, това е индикация за неузрялост или за презрялост. Ягодите се развалят бързо под действието на топлина и натиск, затова е проблем да останат непокътнати при бране и транспорт. Не купувайте ягоди без зелени листенца. Трайността им е часове. Още нещо, често ягодите се развалят между магазина и хладилника Ви. Причината е в найлоновите пликове и постоянното им триене едни в други, докато вървите към дома. Ето защо, добра идея е да купите ягодите в кошничка/кутия или да си носите собствена такава.

Ягодите са изключително подаващ се на ферментация плод. Процесът на разваляне може да се случи дори и в хладилника Ви. За да избегнете това, сортирайте ягодите преди да ги поставите в хладилника. Ако има меки екземпляри, изяжте ги вместо да позволите да развалят останалите. Подредете ягодите, без да ги миете на широко в контейнер, без да ги сбивате, след което ги покрийте с капак, за да не поемат миризми от хладилника. Така можете да ги запазите свежи за два до три дни. Ако сте измили ягодите, единственият начин да ги запазите по-дълго е да ги посипете със захар. Това обаче не е много диетичен вариант.



Идеи за използване на ягодите
  • Пресни: самостоятелно, в комбинация с други свежи плодове (киви, грейпфрут, портокал), нарязани в сухо мюсли или пасирани с лед на домашен сладолед;
  • Замразени: като част от сухо мюсли, в мюсли с мляко, с кисело мляко или за направа на домашен сладолед;
  • Сушени: в мюслита с мляко, в пълнозърнести-многозърнести кейкове с ядки.
Източник: http://www.bb-team.org/articles/2760_yagodi#axzz1PpWSyv3l



Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...