Начална страница

неделя, 30 януари 2011 г.

Крем супа от червена леща


В шкафа ми отдавна стои 1 пакет червена леща, купен от магазините за диетично хранене. Днес реших да сготвя тази крем супа, защото я харесвам и е много лесна и бърза за приготвяне. В Турция масово се предлага в заведенията и аз се чудих защо трябва да е пасирана. Оказа се, че тя толкова бързо увира и се разкашква, че е пасирането е направо задължително в случая. Лещата е високопротеинова храна, при това богата на целулоза. В седмичното меню, лещата трябва да се редува с месото поради високото съдържание на протеини (въпреки че не са равностойни по хранителна ценност). Тя няма люспи и е по-щадяща за стомаха.
Отлична храна за малки деца, стига да е в подходящото количество.

Тук прилагам рецептата на Йоли, която от всички прочетени най-много ми допадна, а и на вкус стана апетитна. Всички я одобриха у дома.


Продукти:



  • 1 глава кромид лук;
  • 1 морков;
  • 1 стрък целина;
  • 2 дафинови листа;
  • 3 скилидки чесън;
  • 1 ч.л. кимион;
  • 1 ч.л. куркума;
  • 4-5 с.л. олио;
  • 1 ч.ч. червена леща;
  • сол на вкус.



Начин на приготвяне:

  • Нарежете зеленчуците на дребно и ги задушете в мазнината.
  • Прибавете лещата и подправките. Залейте с вода 3 пръста над лещата. Оставете да ври на бавен огън.
  • След като лещата омекне напълно извадете дафиновите листа и пасирайте с пасатор до гладкост. Добавете още вода до желаната от вас гъстота. Посолете на вкус и сервирайте супата с хлебни крутони.



Не се притеснявайте, че готовата леща е пожълтяла. След като е омекнала, тя е започва да се разпада и губи яркия си оранжев цвят. Ако се приготви и се остави по-гъста след изстиването й, тя се сгъстява много, с консистенцията на пюре. Става прекрасна гарнитура, може да се яде и самостоятелно. Няма вкус на обичайната ни позната леща. Вкусно е и с лют пипер, който обича, и с пресен или стар чесън отделно.


1 коментар:

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...