Начална страница

понеделник, 17 януари 2011 г.

Сарми със смляно месо и кисело зеле

Порция сарми

Продукти:

за месните: 
  • 1 кисела зелка
  • 1/2  кг кайма;
  • 1 кафяна чашка ориз;
  • черен пипер /на вкус/;
  • 2 ч.л.червен пипер;
  • праз /може и лук, но праза дава друг аромат на зелевите сърми/;
  • кимион;
  • чубрица.
Постни сърми със зелев лист не правя, а само с лозов.
Много са подходящи за Бъдни вечер.

за постните: 
  • бланширани лозови листа;
  • ориз;
  • праз /или лук/;
  • гъби;
  • моркови;
  • масло;
  • 1 кубче зеленчуков бульон;
  • черен пипер;
  • червен пипер;
  • чубрица.
Изобщо не съм по мерките и винаги си правя импровизации според наличните продукти и вкуса на близките ми.

Завити зелеви и лозови сърми, наредени в тенджерата, в която ще се варят
Начин на приготвяне:

Кочанът на зелката се изрязва по-дълбоко и по-широко, за да се отделят по-лесно листата, и дебелите им жилки се отрязват или леко се счукват. В мазнината се задушава до омекване дребно нарязаният лук. След това се слага почистеният и измит ориз и се пържи няколко минути, разбърква се с червения пипер и разреденото с вода дoматено пюре, залива се с вода или бульон (на 1 част ориз – 1 1/2-2 части вода) и се оставя да поври, докато набъбне и поеме водата. Съдът се от отстранява от нагревателната площ и към ориза се прибавят смляното месо, черен пипер и сол. Сместа се разбърква добре и от нея в зелевите листа се свиват сарми с дължина 6 до 8 см (част от плънката се слага в основата на всеки лист, покрива се с краищата му и се увива на руло). Ако някой предпочита може да не запържва предварително и направо да навива на не много стегнати сърми, за да може ориза да ги надуе при варенето. Необходимо е да се съобрази, че оризът ще набъбне в плънката във всяка сърмичка, а също така и пълненето на тенджарата с тях. Харесвам малките сърмички. По възможност между редовете сарми /по средата/ може да се сложи пилешко или свинско месо.  Сармите се подреждат в тенджера или в тава, на дъното на която са наредени листа и се сваряват или се пекат във фурна. Стават чудесни и в глинен гювеч. Аз съм завивала сърмичките с лозов лист с машинка, която вече се предлага в търговската мрежа.



Сварените сармички
Преди да се поставят на печката се заливат с 2/3 вода и 1/3 зелев сок.Върху сърмите се поставя чиния, за да ги притиска. Тенджерата се затваря и поставя на котлона. Щом заври, огънят се намалява и ястието се вари на тих огън 1 час.
При поднасянето им могат да се полеят със  сгорещено масло, оцветено в червен пипер.   Сервират се топли със зеленчукова салата и червено вино. 


Сарми

Ако правите постните сърми с лозов лист, обърнете внимание, че листът  е лъскав от едната страна, а от другата (вътрешната) по-грапав. Завиват се така, че отвън да е "лъскавата" страна за да се плъзгат леко и с безкрайно удоволствие в устата при похапването им.


Порция зелеви и лозови сарми
В друга публикация ще покажа какво правя с останалите продукти - плънка и кисело зеле или ако зелевите листа се късат, жилаво е и не могат да се навият сармичките. 

За тези, които като мене си задават въпроса как правилно се пише "сарма или сърма"? тук намерих отговор с любопитна статия.



4 коментара:

  1. M-m, obojavam zelevite surmi, no za sujalenie tuk v Milano niamam kiselo zele. Probvah dve godini da si go pravia, no tuk zimite sa mnogo po-meki i ne stava...Maika mi me nautchi da gi pravia s priasno zele - zelkata ia varia za 10 min. vuv voda+edra sol+ ozet. Doblijava se do vkusa na kiseloto zele.
    Ciao!

    ОтговорИзтриване
  2. Nadessa, чувала съм, че някои домакини си екстремално бързо си приготвят кисело зеле с лимонтозу. Незнам точно как, но казват, че ставало бързо. Аз предпочитам при нужда да си приготвя един голям буркан с нарязано зеле и да го държа на топло, за да втаса бързо за моментна консумация.

    ОтговорИзтриване
  3. Никога на зелеви сарми с кайма не слагайте чубрица, само кимион.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз обичам много аромата на чубрицата и май само в боба не добавям от нея. Моите близки не харесват пък кимион. Въобще разни вкусове, разни кухни! :)

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...