Начална страница

вторник, 11 януари 2011 г.

Печена пълнена тиква


Избира се тиква с подходящ размер за печене в цял размер във фурната ни. Измива се отвън кората, тъй като ще я печем заедно с нея. Препоръчвам тиквата да бъде “цигулка”, средна по размер и възможно най-разлята (за да се побере и опече добре). Отрязва се капачето отгоре и се запазва за похлупак при печенето. Изчиства се отвътре от семките с лъжица и се измива.

Разгледах много рецепти, но всички се препокриват като цяло. Според мене всяка домакиня може да импровизира и да добави продуктите, които сътрапезниците му предпочитат или пък тези, с които разполага.

Аз ще изброя продуктите за пълнежа, а количествата са според моя вкус и могат да се променят според вашия.

Необходими продукти:

  • 1 тиква-малка или средна;
  • 300гр. стафиди;
  • 5-6 сушени сини сливи, кайсии, ако се сетите за още направо слагайте - по възможност различни цветове и вкусове (сладки, стипчиви, сочни, нишестени)
  • 200-300гр. орехови ядки (почистени и натрошени);
  • 2-3 ябълки (обелени и нарязани);
  • 5-6 супени лъжици мед;
  • 2 малки или една голяма кутийка локум;
  • 1/2-1 пакетче канела;
  • 50 - 100 гр. алкохол - ром, коняк по желание. Може и есенция на от тези на д-р Йоткер;



Начин на приготвяне:
Сушените сини сливи се почистват от костилките и може да се нарежат на малки парченца.
Ореховите ядки се счукват на едро. Измитите, обелени и почистени ябълки нарязваме на дребно. Стафидите не е нужно да се накисват преди това, защото по време на печене се отделя доста сок, който те попиват. 


Всички тези продукти се смесват в общ съд и се добавя канелата, меда и захарта ако има нужда от нея. Размесваме добре. Плънката е много ароматна и апетитна.
Изчистената отвътре тиква се пълни...  Всичко добавях на око и се оказа, че съм попрекалила с плънката. Наложи се лекичко да я понатъпча, което предполагам поврежда вкуса й и я сбива, но пак си беше вкусна. Сушените и пресни плодове, както и ядките са по избор и естествено грамажа им зависи от тиквата.


Печем в загрята на 180-200 градуса фурна за около 2-3 часа. При мене се опече по-бързо, макар, че по рецепта се пече дълго на слаба фурна.
Периодично проверяваме с помоща на шишче дали е омекнала тиквата. Въоръжете се с търпение за по-продължително печене. 


Сервирайте тиквата охладена.


Тежък десерт е, но много вкусен и красив. Локума споява плънката и тиквата след охлаждането.
При сервиране се реже като торта и резените стават отгоре с вкусна ефектна карамелизирана плодова смес.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...