Начална страница

сряда, 18 март 2015 г.

Бисквити с шоколад

Докато се наканя да публикувам коледните си бисквитки, то зимните месеците се изтъркаляли и станало време за велкденските сладкиши. Всъщност през този март навън приличаше повече на зима, след обилните снеговалежи и бедствени положения в страната. Прогнозите продължават да не са оптимистични и сякаш по нищо не напомня приближаващата пролет. И все пак, остава по-малко от месец до Великден.


Този тип шоколадови бисквитки или по-точно, тези с парченца шоколад са любими на дъщеря ми. Реших да я зарадвам и да ги изпробвам, по домашному, че купешките не ме впечатляват никак. Имах събрани различни подобни рецепти и всичките са с маслено тесто. Рецептата, на която се спрях е тази тук. Оказа се, че се правят наистина много лесно и добре, че направих две дози едновремнно. Май единствения им недостатък е, че свършват твърде бързо.


Продуктите не са много специални и се намират из кухненските шкафове. Хубавото на тестото е, че може след като си го направил веднъж, да отлежава в камерата на хладилника и при нужда да си извадиш и бързичко да си ги приготвиш колкото ти е необходимо.

Аз реших да вкарам и пролетно-великденски акцент, като към същото тесто, в което не съм добавяла парченца шоколад, добавих шоколадови бонбонки с цветна глазура (тип M&M). Получиха се различни на вкус бисквитки, но и двата вида ми допаднаха, стига да обичате тези малки хрупкави дражета – бонбонки. 


Необходими продукти:

300 г брашно;
180 г краве масло;
150 г шоколад;
120 г пудра захар;
1 бр. средно голямо яйце;
1-2 пак.ванилия;
1 щипка сол.
 5-6 с.л. захар за овалване

* Допълнително за цветната декорация:
1 пакет, или около 100-150г бонбонки M&M, ако ще правите шарени бисквити.
Тези, които аз използвах са подобни като вид, но от Лидл.


Начин на приготвяне:

  1. Разбъркваме брашното с щипка сол. Нарязваме на малки парченца студеното краве масло, прибавяме го към брашното.
  2. Смесваме пудрата захар, яйцето и ванилията. Разбиваме до получаване на хомогенна смес. Прибавяме яйчената смес към брашното. Разбиваме с помощта на робот.
  3. Изсипваме нарязания на едри парчета шоколад, отново разбиваме за кратко.
  4. Поръсваме със захар и навиваме сместа на руло. Завиваме във фолио и слагаме във фризера за минимум 3 часа, най-добре за денонощие.
  5. Режем на шайби с дебелина 1 см и ги слагаме в тава, на дъното на която сме поставили хартия за печене.
    Печем бисквитите във фурна, предварително загрята на 180 градуса, за 6-7 мин.

Аз имам хлебопекарна и реших да я изполвам за месенето с програмата „тесто за паста”, т.е. без заторляне и втасване, като следвам обичайния ред за работа с машината – първо слагам течните, после сухите съставки. Не, че е трудно и на ръка да де замеси, но идеята е не да се бърка дълго, дори напротив, защото ще започне да се отделя маслото. В никакъв случай не работете с разтопено масло, а с такова на стайна температура. Целта ни е да не се загрява тестото дори от топлината на ръцете. В противен случай маслото се размеква и тестото става лепкаво. Ако е топло и прекалено меко, като се добавят шоколада или бонбонките ще са разтопят и обезформят. При нужда, ако сте позтървали положението, сложете тестото да стегне малко в хладилника за кратко, преди да добавите „екстрите”. Може да си импровизирате и да добавите едри парчета орехи, които при разреза ще стоят красиво накъдрени, може да се добавят зелени и червени захаросани черешки и ли други меки сушени плодове на малки късчета.


Захарта за овалване трябва да бъде максимално на едри кристалчета, за да се получи заскрежения ефект. Колкото по-едра е тя, толкова по-ефектно и красиво ще изглеждат бисквитките и по-малко ще се стопи при печене. Ако тестото е много меко, при овалването кристалите няма да залепват, а направо ще хлътват навътре в тестото.


* Мои бележки по рецептата:

Бисквитки с шоколад: В оригиналната рецепта, тестото трябва да преседи много дълго време във фризера преди разрязването. Намирам това за излишно, ако не смятате да печете биксвитите след няколко дни. Можете да оформяте веднага, след като при натиск, пръста ви спре да потъва в тестото. Няколко часа са достатъчни, иначе се реже изключително трудно на филийки, аз успях само с керамичен нож, след като изчаках доволно дълго време да омекне. При оформянето на рулото, съобразете диаметъра му, защото той ще определя големината на бисквитката. Не забравяйте, че тя леко ще се отпусне и уголеми и при печене. Колкото по-стегнато е маслено тесто при слагането му във фурната, толкова повече ще запази формата си. Внимавайте да не ги препечете, защото шоколада ще започне да горчи.

Биквитки с бонбонки: Хубаво е тестото да преседи преди работа поне половин час в хладилника, а и малко да се стегне. Когато има елестичността да пластелин, добавяте бонбонките, ядки по желание и бързичко го размесвате, за да се разпределят равномерно навсякъде. С помоща на лъжица поставяме от готовата смес в тава покрита с готварска хартия за печене по една топка колкото орех на разтояние 3 - 4 пръста една от друга. При печенето се разливат в формата на бисквитки и трябва да имат място. Не се притесняваите за формата на топчетата, не е нужно да са идеална форма


Следващия път ще добавя парченцата шоколад и дирктно ще ги пека, без овалване в захар и часове престой в камерата на хладилника.

Двата бида бисквитки се получават много хрупкави и различни на вкус, въпреки малката разлика в добавката. 
Съхранявайте ги на сухо място, най-добре в затворени кутии. Тези, които са оваляни в захар овлажняват по-бързо.


Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми. 



4 коментара:

  1. Много живописни фотографии.....Прелестни са бисквитите и двата варианта!Поздрави,Ил!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Милена! Наистина се получиха пъстрички снимки. Поздрави! :)

      Изтриване
  2. Или,
    допадна ми оформлението на бисквитите, но най - вече ми хареса това, че тестото може да се съхрани във фризер.И понеже често ми се налага да правя нещо изневиделица си запазвам рецептата за приготвяне и по - късно печене.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, благодаря ти! Съхраняваш тестото във фризера, дълбоко замразено. Вадиш, печеш една тавичка с пресни, хрупкави бисквитки и остатъка отново прибираш за следващия път. Дано ви е вкусно!

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...