Начална страница

вторник, 13 май 2014 г.

Пай с рикота и спанак


Тази рецепта съм я приготвяла преди преди повече от година и съм складирала снимките й в компютъра. Помня, че получих вдъхновение и се придържах към публикацията на Good Food Bulgaria . 
Вече не помня дали съм правила някакви допълнения към основната рецепта, но съвсем видно е, че направих различно оформление на тестото и начина на завиване на плънката. На снимките се виждат стъпките на оформление. Плънката ми беше доста влажна, защото не изполмах свеж спанак, а консервиран лапад, който след бланширането вече беше попил доста вода и това наложи да оставя процепи за изпаряване на излишната влага. Въпреки това, сякаш не можа достатъчно добре да се разлисти тестото и добре, че на вкус не се усещаше това - т.е. не беше глечаво.


Вегетарианци или не, със сигурност ще пожелаете да опитате този пай. Важно е спанакът да бъде максимално отцеден, затова го подсушете с памучна кърпа.

Необходими продукти:
  • 50 г масло;
  • 1 ч.л. зехтин;
  • 1 глава лук, ситно нарязан;
  • 1 кг спанак;
  • 1/4 ч.л. смляно индийско орехче;
  • 500 г сирене рикота;
  • 2 жълтъка;
  • 85 г пармезан (или вегетарианската му алтернатива), ситно настърган;
  • 2 х 375 г многолистно тесто;
  • брашно за поръсване;
  • 1 яйце, разбито.
Забележка: Това, което ме подсещат снимките, че съм добавила в плънката цяло сварено яйце, бланширани моркови и натрошено твърдо сирене.


Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Разтопете половината масло със зехтина в дълбок тиган. Добавете лука и задушете за 10 мин, докато омекне. Извадете го в купа.

2. Сложете в тигана няколко шепи от спанака и задушете за кратко, докато омекне. Отстранете от огъня и отцедете в гевгир. Повторете процедурата и с останалия спанак. Притиснете го с лъжица, за да отстраните излишната вода. Нарежете го на едро и го прибавете към лука в купата. Добавете към тях индийското орехче, рикотата, жълтъците, пармезана, подправете на вкус и разбъркайте добре.

3. Разстелете парче многолистно тесто с размери 25 х 30 см върху набрашнена повърхност. Преместете го върху хартия за печене и го обърнете с дългата страна към вас. Разпределете спаначената смес върху тестото, като оставите по 5 см до ръбовете. Намажете краищата с яйце.

4. Разточете другото парче тесто като правоъгълник, малко по-голям от първия. Поставете го върху спанака, като притиснете краищата, за да се залепят двете парчета. Изрежете излишното тесто, накъдрете с пръсти по края или притиснете с вилица.

5. Намажете отгоре с остатъка от яйцето и с обратната страна на ножа внимателно направете леки кръстосани резки. Печете 40 мин. Оставете да изстине 10 мин и сервирайте.


Както се вижда от снимките, след разстилане на студеното бутер-тесто върху набрашнена повърхност, разпределяме част от изстиналата плънка и подреждаме морковите и яйцата отгоре.


С остър нож правим прорези (като лъчи) в близост около плънката. В двата края, където ще са запечатва тестото, за да не изтича при печене плънката оставяме по-широки парчета.


Първото широко разрезче повдигаме навътре и после върху него прехвърляме едно парче от ляво, после едно от дясно като плетене на плитка. 


Накрая завършваме пак с последното широко парче, което пък заедно с останалото тесто от премятането подпъхваме внимателно отдолу. 
Преместваме рулото в тавичка върху хартия за печене. Намазваме с яйце и поръсваме според желанието ни с различни семенца - примерно с маково семе, сусам и печем в умерена до силна фурна.



Подходящо пролетно предложение, както за делнична трапеза и закуска, така и за основно ястие или мезе за бяло вино за празнични поводи с приятели, топло или студено! Дано ви е вкусно!



Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми. 



16 коментара:

  1. Wat een heerlijke hartig gebak en schitterende foto's. Bedankt voor de deskundige uitleg.
    groetjes,
    Ymme

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ymme, It's so nice that you write. Glad you like and thanks for the compliments! Greetings!

      Изтриване
  2. Или, чуден пай и страхотни снимки! Пролетно пъстро, красиво и вкусно!
    С поздрав! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, благодаря ти! Смятам да опитам следващия път да спазя оригиналната рецепта, която всъщност се оказа доста приятна за изпълнение!

      Изтриване
  3. Ох, как обичам такива ястия! Напълно по мой вкус. Само че трябва да си сготвя само за мен , но другите не знаят какво изпускат!
    Много оригинално оформление!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. tillia, благодаря ти! Ястието става много вкусно и лесно. Приготвяш по рулце са всеки и всички ще са щастливи! :)

      Изтриване
  4. Как не съм открила твеото местенце до момента ?
    Прекрасна рецепта и красиви снимки :)
    Сърдени поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Виктория! Жалко, че напоследък рядко се вдъхновявам.

      Изтриване
  5. Как не съм открила твеото местенце до момента ?
    Прекрасна рецепта и красиви снимки :)
    Сърдечни поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесна рецепта! Много ми хареса и презентацията ти! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гуинет, благодаря ти! Снощи и аз разглеждах и се възхищавах на твоя блог. Поздрави и много вкусни моменти!

      Изтриване
  7. Сега откривам това местенце...ама толкова слънчево е тук...Прекрасни снимки, ще следя с инетерес!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте!!!Через Весела и аз открих блога Ви :)Много ми хареса тази рецепта и…... ще я направя скоро.Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариана, рецептата е лесна и не е трудоемка, а ефекта видим. Опитайте и споделете! Поздрави!

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...