Начална страница

събота, 14 януари 2012 г.

Солена торта с катми (палачинки)




В къщи баща ми обича да ни приготвя катми за закуска. Когато започне за ги прави, цялата къща се опушва, но пък си заслужава, особено когато те глезят. Прави толкова много, че освен по традиционния начин - сладки или солени, често заделям по няколко за торта. Аз не съм правила опити да ги пека. Всъщност най-хубавото нещо не тези катми е, че не се налага аз да ги правя.
За тортата не е проблем да се използва и палачинки, дори от тези, които продават пакетирани.
И като се замислим каква е разликата между катма и палачинка?!
В катмте не се слага (не е задължително) яйце и прясно мляко, а само брашно и вода, но се слага мая и се оставят да втасат, пекат се на пръстен сач или плоча. 


Необходими продукти за катмите:
  • 1/2 кг брашно;
  • мая за хляб колкото кибритена кутийка;
  • 1 чаена лъжичка сол;
  • 1 чаена лъжичка захар.


Начин на приготвяне на катмите:

Размесваме маята със солта, захарта, малко брашно и толкова вода, колкото е необходима, за да се получи рядка кашица. Оставяме маята на топло, за да шупне. После доливаме вода и като бъркаме с лъжица, на части добавяме брашното. Тестото трябва да има гъстота на боза. Оставяме го да втаса на топло за около половин час. За печеното на катмите използваме пръстен сач или тиган, който предварително затопляме и намазняваме с парче сланина. В топлия намаслен съд сипваме 1 черпак от сместа и печем върху котлона на умерен огън. Обръщаме и опичаме катмата и от другата страна.


За предпочитане е да се използват меки колбаси или филета (примерно мортадела, шунка, ако е шпек - да е на малки пърченца, защото после тортата се реже много трудно). Удобно е ако предварително са били нарязани на тънки филийки – практични услуги, които се извършват в много хипермаркети. Всъщност от приготовленията най-сложното сякаш е именно това – рязането на продуктите. 



Маринованите краставички не трябва да бъдат много кисели, маслините задължително се добавят без костилка. Гъбите могат да се задушат с лук или сурови да се нарежат на филийки. Яйцата трябва да са твърдо сварени. Сиренето яко е много солен, необходимо е предварително да се изкисне. Въобще всичко е по-избор и точно това е хубавото тук, че няма строги дози и пропорции, както и задължителни продукти, освен палачинките разбира се, които се явяват като блатове за тортата.



Необходими продукти за тортата (примерни):
  • 5 бр. готови катми (палачинки); 
  • 1 бр.буркан (500г) лютеница;
  • 300г сирене или извара; 
  • 3 бр.твърдо сварени яйца, нарязани на шайби;
  • 100г черни маслини без костилки, от едрите, нарязани на шайби;
  • 5-6 мариновани краставички;
  • Салата със зеле и моркови;
  • 3-4 кремвирша или друг по-пикантен колбас; 
  • 200г настърган кашкавал (за украса); 
  • 2-3 бр. настъргани моркови (за украса);
  • 2-3 червени чушки на кръгчета ( за украса);
  • 8 - 10 бр. чери доматчета (за украса);
  • Маслини (за украса);
  • Крем - сирене (за украса);
  • Магданоз, чубрица (сух или пресен).

Стъпка по стъпка

Начин на приготвяне на тортата: 

1 - В подходяща по големина тортена чиния се поставя първата катма (палачинка). Намазва се с тънък слой лютеница, като не забравяме и крайщата. Нареждаме кисела салата по избор, в моя случай китайско зеле с моркови, маслини и плоски резани кремвирш.
2 - Поставяме втората катма (палачинка). Притискаме лекичко, намазваме с лютеница и започваме пак да нареждаме. Наръсваме с натрашено сирене и обилно количество чубрица.
3 - Поставяме третата катма (палачинка). Отново с лек натиск наместваме продуктите, намазваме с лютеница и започваме реденето на следващия пласт, състоящ се от нарязани на шайби яйца.
4 - Поставяме четвъртата катма (палачинка). Лютеница, мариновани краставички и кремвирши, нарязани на филийки.
5 - Поставяме пета катма (палачинка). Лютеница, натрошено сирене, салата, маслини.
6 - Притискаме внимателно тортата от средата към периферията, като я завъртаме в една посока и пак притискаме с леко изтласкване навън. Така всички продукти ще се наместят добре и продуктите да се слепнат по-плътно, така, че при разразване да бъда по компактно парчето.
7 - Със шпатулка подпъхваме излезлите продукти и замазваме външния борд на тортата, добавяйки още лютеница.
8 - покриваме цялата торта с лютеница и я замазваме равномерно цялата.
9 - Залепваме на външния борд на тортата настъргани моркови.
10 - Посипваме отгоре с настърган на ситно кашкавал.
11 - Украсяваме по свой избор.
12 - Оставям тортата в хладилник да преседи една нощ или поне няколко часа и едва тогава разрязваме и поднасяме.



Тази торта е много подходяща за предястия, а става и за леко основно ястие с бяло или червено вино. Ако случайно остане от нея е много хубава и за късна закуска.



Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.

6 коментара:

  1. Преди да видя тази торта си мислех, че само някоя сладка торта може да ме изкуши, ноооо - нищо подобно! Това се казва пиршество! Много красиво аранжирана и несъмнено прекрасна на вкус! Благодаря за споделената идея! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Габи благодаря! Изкушенията дебнат отвсякъде в кухнята, стига да привличат погледа. Много се забавлявах като правих и най-вече украсявах тази торта. След толкова много червени и златни цветове около Коледа, сега рецепторите ми имат нужда от различни нюанси и вкусове. Моите станаха почти Великденски ... :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна торта, много красива, а и 100% вкусна.:)
    Честно казано не знаех за разликата между катма и палачинка.:) Мисля, или по-скоро мислех, че катмата е дебела палачинка със съдържание на повече брашно. Не съм се интересувала определено. Благодаря за разясненията.
    И още веднъж - апетитна и красива солена торта!:)

    ОтговорИзтриване
  4. Кокона и аз не правех разликата и реших да се поинтересувам и да го споделя с вас.

    ОтговорИзтриване
  5. Vklu4ete i malko maioneza vmesto lutenica,pu6eno pile,gabi,,,,,

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да може разбира се. Тук е търсено по-икономично решение, а и аз обичам майонеза.

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...