Начална страница

понеделник, 16 януари 2012 г.

Руло "Стефани"

Винаги съм се чудила от къде идва името на рулото и дали само приготвено с кайма, носи името „Стефани” или така е наречена визията и методиката на навиване и пълнеж с определена храна. Ако не участва кайма дали пак носи същото име?!


В отговор за моя въпрос, ето някои любопитни редове, които намерих в интернет.

Рулото от кайма е напълно европейско изобретение. 
  • Италианското руло се нарича “полпеттоне" и пълнежът му е от яйца или пък комбинация от шунка и кашкавал. 
  • В Дания наричат рулото от кайма «фалшив заек», използват за него смес от свинска и телешка кайма и го обвиват с ивици бекон.
  • Сърбите приготвят “ролат” с пълнеж от зеленчуци и гарнитура от различни сосове. За разлика от рулото “Стефани”, което идва от Централна Европа, за рулото с пълнеж от зеленчуци се смята, че е стигнало до Балканите от Близкия Изток чрез посредничеството на арабските търговци. 
  • При чешката “секана” освен твърдо сварено яйце, в каймата се слагат и кисели краставички и виенски вурстчета.  
  • Рулото от кайма е едно от най-популярните ястия и в САЩ. През 2007 година американците са го включили в седемте си любими специалитета. 
  • Унгарците са авторите на рулото «Стефани», въпреки че няма данни откъде произлиза името му. Пече се в правоъгълна форма за кекс, а в центъра му се поставят три твърдо сварени яйца, така че нарязаните филийки изглеждат много красиво. В началото на ХХ век този специалитет стига и до България и става едно от най-любимите ястия на съвременната ни трапеза. 




Като дете не обичах руло „Стефани”. Може би в онези години не се намираше често хубава кайма, може би за първи път съм опитала ястието в ученически стол. И до ден днешен не си падам по използването на кайма, но пък дъщеря ми много я обича, дори предпочита.
Моето ястие не е класическия вариант на руло „Стефани”. Добавяла съм и други продукти, каймата ми се оказа по-малко от нужното или пък плънката ми се получи повечко от необходимото. При всеки случай се получи едно цветно и вкусно ястие, което чудесно се допълва с чаша вино н студената зимна вечер.


Необходими продукти:

  • 500-600 гр. кайма смес;
  • 1-2 яйца;
  • 2 филии сух хляб;
  • 1 гл. стар лук;
  • 2 с.л. галета;
  • Сол, чубрица, черен пипер, кимион на вкус.


За плънката:
  • 100г картофена салата с лук
  • 2-3 бр. сварени моркови
  • 5-6 бр.кисели краставички;
  • 3-4 бр. варени яйца;
  • 200 – 300 г бланширан лапад; 
  • Червено цвекло (може да се замени с червена чушка);
  • 1 с.л. галета;
  • Кашкавал за поръсване (по желание).



Начин на приготвяне:

1. Филийките хляб се накисват във вода, кромидът се обелва и се нарязва на ситно.
2. Каймата се омесва с изстискания хляб, суровото яйце, кромида и се овкусява с подправките.
3. Разстиламе върху фолио за печене каймата, като преди това сме поръсили с галета.
4. Последователно нареждаме продуктите от плънката – разстиламе равномерно лапад, поръсваме с галета, нареждаме сварените яйца, сварените моркови, краставички, сварено цвекло, нарязани на лентички, овкусена картофената салата с лук.
5. С помощта на фолиото внимателно навиваме, по възможност по стегнато. Ако сте прекалили с плънката (като мене), има опасност да не можете да направите това, без тя да изтича навън. (Все пак с хартията за печене успях да събера всичко и да го прехвърля в дълъг съд за печене на кекс).
6. Печете в подходяща по дължина форма в умерена фурна за около 40-50 минути, без да отстранявате хартията за печене.
7. По желание 5 минути преди изваждане на рулото от фурната, разрязвате хартията, загръщате я настрани и поръсвате рулото с кашкавал, който леко запичате.
8. Оставяте рулото добре да се охлади преди да отстраните хартията и нарежете на резани. Дотогава, то трябва да се е стегнало и плънката да не се отделя.
9. Сервирате с подходяща сезонна салата или с останали продукти, участвали в плънката.


Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.

7 коментара:

  1. Прекрасно руло Стефани си ни поднесла! Благодаря за подробното описание, а и за идеите за плънката :) Аз до сега съм слагала само традиционните неща. Заповядай при мен за малко награди :) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно изглежда рулото, сътворила си невероятна красота! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Габи,EdiLina, благодаря Ви. Награда?! :)
    Виждам, че съм пропуснала да напиша в рецептата да внимавате с използването на червеното цвекло. Много боядисва - ръце, храна.

    ОтговорИзтриване
  4. Или, .....възхитена съм от тази публикация и от цялото ти блогче! Идва ми.....ей сега да скокна и веднага да започна да правя твоето Руло Стефани! Невероятно си го поднесла, изглежда много , много вкусничко , а и снимките ти са толкова красиви и колоритни......не мога да им се нагледам! Убедих се,...че си голяма майсторка на рулата, след като видях и картофеното ти руло , в долната публикация!
    Желая ти много красива и цветно колоритна (като твоето руло), щастлива сряда и те прегръщам сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  5. Или, заповядай в кулата. Там има награда за теб.

    ОтговорИзтриване
  6. Габи и The witch, благодаря ви. За мене е чест!

    ОтговорИзтриване
  7. Albena Weibel, благодаря ти. Рядко правя рула, но ето, че ме улови в такъв момент на кулинарно вдъхновение. Прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...