Начална страница

неделя, 31 юли 2011 г.

Понички, основна рецепта



Необходими продукти:
(достатъчна за около 50 понички с този уред)
  • 260 г брашно;
  • 130г захар;
  • 1 пакетче ванилова захар;
  • 150 мл мляко;
  • 100 мл сметана;
  • 3 яйца;
  • 1 с.л. царевично олио;
  • 1 пакетче бакпулвер;
  • 30 г пудра захар за поръсване, мед.
Начин на приготвяне:

Размесете брашното, захарта, ваниловата захар, млякото, сметана, яйцата, олиото и бакпулвера, докато се получи гладко тесто. 
Подгответе машинката за понички, съгласно инструкциите на уреда и намажете леко повърхността за пържене с  с подходящо масло, малгарин или олио. Машина се загрява за кратко със затворен капак. Върху всяка форма за поничка, върху долната повърхност изсипвате толкова тесто, че съответната форма да се напълни при готовност (около 1 ч.л.). Алтернативно можете да напълните тестото в торбичка на шприц  и да сипвате тестото с шприца в гнездата за понички. Внимавате тестото да не прелива и изтича извън съответната форма. Затваряте капака и "изпържвате" поничките за 2-3 минути., като най-рано след 2 минути може да се отваря капака и да се контролира резултата. Преждевременното отваряне би разкъсало поничките.
Гарнирате по желание, но в случая съм поляла с мед и поръсила с пудра захар.




Тук прилагам една по-късно направена снимка на понички, приготвени по същия начин, но декорирани с разтопен млечен шоколад и захарни перлички.




Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.

24 коментара:

  1. Боже Или,изглеждат невероятно!Така мисе доядоха...мноооооооого хубави снимки!Поздравявам те:)

    ОтговорИзтриване
  2. КАТЕРИНА, благодаря! Поничките бяха и вкусни. За първи път ги приготвям, по рецпта на уреда за печене, който съм показала. Ще публикувам и рецептата, но по-късно, че не ми достига времето. Следващия път възнамерявам да изпробвам с готовите смеси, който има в търговската мрежа.

    ОтговорИзтриване
  3. Или, прекрасни са ти станали поничките, всичките с един калибър!:-)) А уреда, с който са направени, може ли да се намери и тук, в BG или е купуван някъде навън?
    Снимките, както винаги, са страшно красиви и стилни! Поздравления!:-)

    ОтговорИзтриване
  4. Уреда си го купих скоро от "Лидъл" http://www.lidl.bg/cps/rde/xchg/SID-5E176183-FD9E7DCB/lidl_bg/hs.xsl/index_10887.htm и нямах търпение да го изпробвам. Цената му е около 30лв. Дано не те разочаровам ако решиш да си го закупиш, но в днес в бургаския наличните количества бяха изчерпани.

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни са! Тъкмо мислех да питам и аз откъде човек да се снабди с такъв уред и добре, че мернах коментара ти.
    Ако знаеш как ми се прияде само...

    ОтговорИзтриване
  6. Най-после се наканих да публикувам и рецептата от приложената книжка, защото бях я отстъпила заедно с уреда на приятелка. Тя също остана доволна. Мисля, че не би било проблем поничките да се изпържат в мазнина.
    Аз обожавам тестените закуски, особено соленичките.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравствуйте!
    Какие красивые фотографии и аппетитные пончики!
    И форма для пончиков замечательная!

    ОтговорИзтриване
  8. Спасибо Ирина (Арина). Когда я купила для выпечки была наполнена колебаний, что это не еще ​​один бесполезный гаджет у меня на кухне. Теперь я не жалею. Я буду экспериментировать с другими рецептами и даже попытаться добавить с кремовой начинкой.
    Я желаю Вам хорошего дня!

    ОтговорИзтриване
  9. Или, теперь я тоже буду искать такую форму и печь пончики по Вашему рецепт, очень нужный гаджет для кухни.
    Удачи Вам! У Вас очень вкусные рецепты и красивые фотографии, заходите ко мне в гости!

    ОтговорИзтриване
  10. Ирина, вчера я пытался посмотреть на твой блог, но я получила сообщение, Blogger профиля не может быть отображен. Может быть, ты должны изменить некоторые настройки?

    ОтговорИзтриване
  11. Или , изменила настройки, открыла доступ

    ОтговорИзтриване
  12. Ирина, я буду считать твой блог с удовольствием как можно скорее.

    ОтговорИзтриване
  13. Или, я купила себе такую "игрушку"!!!!!!!!!!!!!
    Теперь дело за малым - испечь пончики по твоему рецепту!!!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Ирина, многие, очевидно, вам понравился этот рецепт. Я надеюсь, что ваш прибор готовить хорошо и не прилипает, потому что это путь к успеху для этих пончиков. В приложении к книге есть и другие рецепты.

    ОтговорИзтриване
  15. здр искам да питам откаде мога да си закупя такава машинка по лиделите няма

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, няколко пъти са я пускали в Лидъл, последния път преди около месец. Някои артикули често ги въртят, може би трябва да следите. Проверете и по други големи вериги магазини. Може да не е със същата форма, но идеята е сходна предполагам - важно е покритието да е добро., за да не загаря.

      Изтриване
  16. Здравейте! От скоро се сдобих със същия уред от Лидъл и направих първия си опит да направя донъти с него. Но така и не ми е ясно в основната рецепта какъв вид е млякото - прясно или кисело? Също така и сметаната - сладкарска и обикновена готварска? Много ви моля да ми помогнете, като ми отговорите вие какви продукти използвате.Предварително Ви благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! От както приготвях рецептата измина много време. Скоро след това продадох уреда си и вече на помня какво съм правила тогава.
      Мисля, че трябва да се използва прясно мляко и обикновена готварска сметана. Предполагам, че само сладостта й се различава от другата.

      Ето една публикация, която прочетох относно работата с този уред. Има и рецепта:
      http://www.bg-mamma.com/index.php?action=search2&search=%EF%EE%ED%E8%F7%EA%E8&in=6&topic=767866&brd%5B24%5D=24&advanced=0

      "...1 ч. ч брашно, половин ч.ч захар, 1 супена лъжица бакпулвер; половин ч.ч прясно мляко, едно яйце, ванилия и 4 с.л олио. Първо се разбъркват сухите съставки, прибавят се мокрите и се бърка около 1 минута, после се прибавя и олиото и се бърка още една минута. Намазнява се формата само първия път..."

      Изтриване
  17. Ако не сложа сметана и царевично олио няма ли да се получи рецептата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Силвия!
      Мина твърде много време, от както съм приготвяла тези понички и не помня детайлите. Но ви уверявам, че в къщи използвам за готвене само слънчогледово олио. За сметаната не мога да кажа дали съм я заменяла с нещо или съм я пропуснала. Екперементирайте! :)

      Изтриване
  18. здравейте, аз ги правя за 100 път и слагам вместо сметана кисело мляко и млякото ми е пак кисело, т.е. слагам 250 мл кисело мляко, стават превъзходни...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, понякога и аз прилагам такива замествания.

      Изтриване
  19. здравейте
    имам подобен уред който се върти на 180 градуса
    т.е. поничките се изпичат отгоре и отдолу
    още не съм го изпробвала че нямаше упътване и рецепти
    благодаря за съветите

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм била полезна. Дано да се получат вкусни!

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...