Винаги съм се чудила от къде идва името на рулото и дали само приготвено с кайма, носи името „Стефани” или така е наречена визията и методиката на навиване и пълнеж с определена храна. Ако не участва кайма дали пак носи същото име?!
Рулото от кайма е напълно европейско изобретение.
- Италианското руло се нарича “полпеттоне" и пълнежът му е от яйца или пък комбинация от шунка и кашкавал.
- В Дания наричат рулото от кайма «фалшив заек», използват за него смес от свинска и телешка кайма и го обвиват с ивици бекон.
- Сърбите приготвят “ролат” с пълнеж от зеленчуци и гарнитура от различни сосове. За разлика от рулото “Стефани”, което идва от Централна Европа, за рулото с пълнеж от зеленчуци се смята, че е стигнало до Балканите от Близкия Изток чрез посредничеството на арабските търговци.
- При чешката “секана” освен твърдо сварено яйце, в каймата се слагат и кисели краставички и виенски вурстчета.
- Рулото от кайма е едно от най-популярните ястия и в САЩ. През 2007 година американците са го включили в седемте си любими специалитета.
- Унгарците са авторите на рулото «Стефани», въпреки че няма данни откъде произлиза името му. Пече се в правоъгълна форма за кекс, а в центъра му се поставят три твърдо сварени яйца, така че нарязаните филийки изглеждат много красиво. В началото на ХХ век този специалитет стига и до България и става едно от най-любимите ястия на съвременната ни трапеза.
Като дете не обичах руло „Стефани”. Може би в онези години не се намираше често хубава кайма, може би за първи път съм опитала ястието в ученически стол. И до ден днешен не си падам по използването на кайма, но пък дъщеря ми много я обича, дори предпочита.
Моето ястие не е класическия вариант на руло „Стефани”. Добавяла съм и други продукти, каймата ми се оказа по-малко от нужното или пък плънката ми се получи повечко от необходимото. При всеки случай се получи едно цветно и вкусно ястие, което чудесно се допълва с чаша вино н студената зимна вечер.
Необходими продукти:
- 500-600 гр. кайма смес;
- 1-2 яйца;
- 2 филии сух хляб;
- 1 гл. стар лук;
- 2 с.л. галета;
- Сол, чубрица, черен пипер, кимион на вкус.
За плънката:
- 100г картофена салата с лук;
- 2-3 бр. сварени моркови
- 5-6 бр.кисели краставички;
- 3-4 бр. варени яйца;
- 200 – 300 г бланширан лапад;
- Червено цвекло (може да се замени с червена чушка);
- 1 с.л. галета;
- Кашкавал за поръсване (по желание).
Начин на приготвяне:
1. Филийките хляб се накисват във вода, кромидът се обелва и се нарязва на ситно.
2. Каймата се омесва с изстискания хляб, суровото яйце, кромида и се овкусява с подправките.
3. Разстиламе върху фолио за печене каймата, като преди това сме поръсили с галета.
4. Последователно нареждаме продуктите от плънката – разстиламе равномерно лапад, поръсваме с галета, нареждаме сварените яйца, сварените моркови, краставички, сварено цвекло, нарязани на лентички, овкусена картофената салата с лук.
5. С помощта на фолиото внимателно навиваме, по възможност по стегнато. Ако сте прекалили с плънката (като мене), има опасност да не можете да направите това, без тя да изтича навън. (Все пак с хартията за печене успях да събера всичко и да го прехвърля в дълъг съд за печене на кекс).
6. Печете в подходяща по дължина форма в умерена фурна за около 40-50 минути, без да отстранявате хартията за печене.
7. По желание 5 минути преди изваждане на рулото от фурната, разрязвате хартията, загръщате я настрани и поръсвате рулото с кашкавал, който леко запичате.
8. Оставяте рулото добре да се охлади преди да отстраните хартията и нарежете на резани. Дотогава, то трябва да се е стегнало и плънката да не се отделя.
9. Сервирате с подходяща сезонна салата или с останали продукти, участвали в плънката.
Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.
Прекрасно руло Стефани си ни поднесла! Благодаря за подробното описание, а и за идеите за плънката :) Аз до сега съм слагала само традиционните неща. Заповядай при мен за малко награди :) Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда рулото, сътворила си невероятна красота! Поздрави!
ОтговорИзтриванеГаби,EdiLina, благодаря Ви. Награда?! :)
ОтговорИзтриванеВиждам, че съм пропуснала да напиша в рецептата да внимавате с използването на червеното цвекло. Много боядисва - ръце, храна.
Или, .....възхитена съм от тази публикация и от цялото ти блогче! Идва ми.....ей сега да скокна и веднага да започна да правя твоето Руло Стефани! Невероятно си го поднесла, изглежда много , много вкусничко , а и снимките ти са толкова красиви и колоритни......не мога да им се нагледам! Убедих се,...че си голяма майсторка на рулата, след като видях и картофеното ти руло , в долната публикация!
ОтговорИзтриванеЖелая ти много красива и цветно колоритна (като твоето руло), щастлива сряда и те прегръщам сърдечно!
Или, заповядай в кулата. Там има награда за теб.
ОтговорИзтриванеГаби и The witch, благодаря ви. За мене е чест!
ОтговорИзтриванеAlbena Weibel, благодаря ти. Рядко правя рула, но ето, че ме улови в такъв момент на кулинарно вдъхновение. Прекрасна вечер!
ОтговорИзтриване