Обичам цветни супи, със застройки и непрозрачни бульони. Не харесвам супата да бъде като ядене и обичам всичко да е нарязано на едри парченца, които са запазили формата си, а не са разварени. В крем-супата всичко е вкусно, но не ми доставя тази зрителна наслада и имам чувството, че пасирам храната на дъщеря ми като бебе. Е, някой супи е препоръчително да бъдат с еднородна консистенция, защото сварените им заленчуци не са никак естетични, но гъбената не е от тях. Обожавам я - гореща, богата и ароматна, особено в студени вечери като тази.
- 400 - 500 гр. култивирани гъби печурки;
- 1 – 2 бр. моркова;
- ½ бр стрък праз;
- 1-2 резана ог глава целина;
- 1 к.ч. ориз;
- 1 - 2 бр. картофи;
- 100 – 150г карфиол;
- 1 бр. червена чушка;
- ½ връзка магданоз;
- ½ к.л. куркума;
- сол, черен пипер, олио.
Начин на приготвяне:
Измийте, почистете и нарежете зеленчеците: моркова, лука и целината на кубчета. Поставете нарязаните на дребно зеленчуци в сгорещеното олио и задушавате за около 5 минути, като разбърквате непрекъснато. Добавяте измития ориз и разбърквате непрекъснато около 5 мин., докато ориза стане «стъклен» (полупрозрачен). Добавяте гореща вода около 2 - 2,5л, според предпочитанията ви за гъстота на супата. Добавяте и картофа нярязан на две половинки, черен пипер и куркума и оставяте всичко да заври, за да може ориза и картофа да се сварят. Прибавяте и нарязаната червена чушка. Почиствате, измивате и нарязвате гъбите и пънчетата им на едри ивици и ги добавяте към задушените зеленчуци. Добавяте карфиола, накъсан на цветчета и посолявате. Изваждате сварения картоф и няколко парчета моркови и ги смачквате до получането на пюре. Връщате ги отново в супата, за да добие плътност. Оставяте всичко да заври около 3-4 мин.и остранявате от огъня.
След леко изстиване, подправяте със ситно нарязан магданоз. При поднасяне добавяте в горещата супа, лъжица кисело мляко и крутони.
Аз обичам по-киселите супи и добавям и оцет балсамико.
Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.
Много ароматна супа и с толкова много зеленчуци! Мисля, че ще се хареса вкъщи. Благодаря за вкусното предложение!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Изглежда топла, вкусна и ароматна- точно като за зима.
ОтговорИзтриванеАз пък обичам крем-супите повече от другите, но на хубава гъбена супа,никога не мога да откажа!
Надявам се да я хареса и семейството, защото у нас само аз ям гъби.
ОтговорИзтриванеOбожавам гъби,особено горските,ухаят прекрасно .Харесвам пъстри,шарени супи-точно като твоята !
ОтговорИзтриванеО, благодаря Грета! Знаеш, че и аз съм ти почитател на гозбите!
ОтговорИзтриване