Продукти:
- 1 средна кисела зелка;
- 1 ч. ч. ориз;
- 1 глава лук;
- 1 морков;
- 1 ч. л. джоджен;
- 1 с. л. червен пипер;
- 2 -3 с. л. олио
- месо по желание.
Начин на приготвяне:
Зелето се нарязва на ивици и ако е необходимо да се обезсоли, се изплаква с вода. Поставя се в дълбока тенджера, добавят се оризът и джодженът. Налива се вода, която да стигне нивото на зелето, без да покрива ориза.
Щом кипне, къкри на тих огън около 15-20 минути.
В тиган се налива олиото и нарязаният наситно лук се запържва за 3-4 минути. Поръсва се с червения пипер, веднага се налива една кафена чашка гореща вода и запръжката се изсипва при зелето. Задушава се още 10-15 минути, без да се разбърква. Разбърква се преди сервиране.
Това е рецептата до тук като на баба.
Има още по-лесен вариант в тава се смесват продуктите – нарязаното кисело зеле, ориза, настъргания морков и подправките и се слага във фурната да се пече. Аз добавям и месо, обикновенно в кисело зеле предпочитам свинско.
Смесвам в огнеупорна тенджера всичко, което е по рецепта или плънката и зелето, останали ми от приготвянето на сърми, добавям и парченца месце. Добвам вода и зелев сок. После запичам за около час на умерена фурна. Често пъти, когато не разполагам с достатъчно време направо приготвям това ядене, като съм си го кръстила шеговито "мързеливи сарми", защото вкуса на ястието е подобен.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!