Необходими продукти:
Начин на приготвяне:
- 4 филета;
- 1 лимон;
- 4 малки глави лук;
- 8 едри склидки чесън;
- сол , черен пипер;
- фолио за печене или пликове за печене.
Начин на приготвяне:
Всяко от филетата се посолява съвсем леко (по желание) и се слага в отделно парче фолио върху канапе от по 2 склидка чесън и 1 глава лук нарязани на едро. Върху рибата се поставят няколко кръгчета лимон и се увива добре, нареждат се в тавичка и се пекат във фурната 20 минути на 200 градуса. Рибата ставя невероятно крехка, сочна и вкусна.
Бележки:
* Рецептата може да се изпълни с всякакви видове бели риби.
* Когато рибата е готова отстранявам лимона, но по желание може да се консумира и с него.
* Може да се добавят и някакви подходящи зелени подправки по време на печенето, но аз за момента все още нямам идея какви точно, ще експериментирам. Мисля да опитам с пресен копър, босилек, риган, естрагон, магданоз (въпреки, че не го понасям), розмарин.
Реших да импровизирам в технологията на приготвяне на ястието, продуктите са си същите.
Аз разполагах с 1 кг рибно филе или 3 половинки от рибата. Все едно, пропорциите тук сякаш не са от особенно значение.
Използвах вместо фолио, пликчета за печене. Не е някаква новооткрита хитрина, но за мен е голямо удобство в кухнята ми - пека често в пликчета за печене. Няма мръсна фурна, няма загорели тавички! И храната не се пресушава, макар, че не слагам мазнина при приготвянето.
Нарязох лука и скилидките чесън на шайби и започнах нареждане на пластовете от продукти в следната последователност: шайби лук, рибно филе, сол и черен пипер, шайби лук и чесън, 2-3 шайби лимон, рибно филе...Завърших с резани лук. Почистих моркови и заедно с останалия нарязан лук, вмъкнах всичко в плика за печене, като не забравих да оставя “дюзичка – отвор”, за да се вентилира и изравнява температурата. В противен случай ще се пукне при печенето. Може да се добавят нарязани картофи или други зеленчуци по желание.
След като опекох рибата я оставих добре да си “почине” в пликчето. След като е поизстинала, вече не седи на пластове, а се превръща в компактно голямо парче риба и при сервиране процедираме като при разрязване на месно руло. Всъщност някой ден ще пробвам да приготвя ястието и с пилешко филе и съм убедена, че ще се получи много вкусно, както и с рибното филе.
Нареждане на отделните пластове |
Наредени филе, лук, чесън и зеленцуци |
Подготовката на ястието в пликове за печене |
Готовото рибно ястие |
Онемях при вида на така приготвения пангасиус! Вкъщи обичаме рибка и готвя доста често. Когато мъжът ми донесе пангасиус, съм обикновено в чуденка, как да го сготвя пак и пак. Това, което предлагаш ти, изглежда първо изключително красиво, цветно, а и не се съмнявам, че е страхотно вкусно.:-) Поздравления за прекрасната презентация на ястието и красивите снимки!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Moni благодаря! Ястието се приготвя лесно. Винаги е радост за очите ми, когато се получават вкусни съчетания от цветни и разнообарзни продукти, най-вече зеленчуци...А кокретно за тези снимки голям принос има дъщеря ми, така, че комплиментите са за нея. :)
ОтговорИзтриванеСтрахотно ястие. Благодаря за подробното описание и снимки. Поздравления.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, обичам да експериментирам. Получи се вкусно.
ОтговорИзтриванеizglejda naistina mnogo vkusno i mnogo krasivo....bravo za dobrata ideia
ОтговорИзтриванеТази рецпета по статистиката на блога ми е една от най-харесваните. Предполагам, че принос към това имат и снимките на ястието, които направи дъщеря ми. И аз ги харесвам и заради това качих доста от тях. Сгответе си рибката, наистина е вкусна.
Изтриванеekstra super e bravo
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Аз май съм позабравила вкуса на тази рецепта. Трябва да си я припомня като я сготвя отново. :)
ИзтриванеЗдравейте ! Пиша но не знам дали някой ще ми отговори :( .Не разбрах дали се слага вода на рибата :(
ОтговорИзтриванеЗдравейте, разбира се, че ще ви отговоря.
ИзтриванеВ тези пликчета, когато готвя, никога не добавям вода. Храната си остава сочна и не може да изсъхне при печене тъй като пликчето не позволява да се изпарява водата. Оставям малко "коминче", т.е. не стягам плътно отвора и така парата по малко се изпуска, докато се пече, за да не се пукне торбичката. А ако сложите вода и част от парата не излиза, ще получите ефекта на варене в ястието.
Ami ako se polzva folio nujno li e da se doliva voda ili maznina
ОтговорИзтриванеПредполагам, че не. Зависи колко добре е завито фолиото все пак. Рибата си пуска много вода, а мазнината е на вкус.
Изтриванеприготвих рецептата и установих че е много вкусно!
ОтговорИзтриванеЧудесно. Много ме зарадвахте, че ви е било вкусно!
Изтриванетоку-що я тествах... УНИКАЛНО Е, браво бейби! за втори път през живота си готвя риба и това стана много по-вкусно от първия (което беше традиционна португалска рецепта за бакаляо). Сега само тествах, за да съм сигурен, че става за ядене, довечера ще видя и реакцията на мацката и пак ще докладвам :) мучас грасиас за супер лесната рецепта!
ОтговорИзтриванеЕй, че хубав комплимент за мене - благодаря! :)
ИзтриванеТази рецепта май е най-харесваната и посещавана от всичко публикувано в блога. Аз я направих някак набързо и вече дори не помня вкуса й. Ще взема да я прочета и да си приповня какво съм правила и пак да си я сготвя...щом казвате, че е толкова вкусно. :)
Мацката остана ли доволна освен от компанията и от ястието, което е приготвено за нея с толкова любов?
Поздравления за рецептата :-) Облизвам си пръстите :-)
ОтговорИзтриванеАни :-)
Благодаря Ани! :)
ИзтриванеДано си я сготвила. Това е една от публикациите ми, която много се харесва от тези, които са се отбили в блога ми. Чудя се дали заради рецептата или снимките, или пък заради продуктите?!
Поздрави!
БРАВО!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! :)
ОтговорИзтриванеС пресен дивесил става разкошно
ОтговорИзтриванеСигурно, бих опитала, но трябва да разполагаш с него в точния момент. :)
Изтриванеприбавих и червени чушки. Поразително е как един умен човек постига чудесен успех с чудесно прости средства, Вие сте чудесна. Ще търся и други Ваши рецепти
ОтговорИзтриванеАми да, чудесна идея! Могат да се добавят и други зеленчуци, аз разполагах само с тези. Адмирации за всички импровизации! :)
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеТози приятен златист "загар" през плика за печене ли се получава или отваряте плика към края за доизпичане?
Ралица
Здравейте Ралица!
ИзтриванеОтдавна съм приготвяла тази риба и не помня как съм процедирала. Но да, възможно е да съм разрязала плика преди пълната готовност на ястието, за да се запече, макар, че обикновено не го правя. Фурната ми е силна и си се запича дори и през плика.
Поздрави!
Здравейте,
ОтговорИзтриванеПоздравления за рецептата! Току що я направих и съм изключително доволна! Стана много бързо и лесно. Попринцип избягвам пангасиуса, защото го приготвям пържен и отнема време, а и доста мерише. Рецептата е много подходяща за хора, които не обичат много да готвят, да мият излишни съдове и да им мерише, но пък обичат да си похапват вкусно приготвена храна! 😆 Още веднъж благодаря за рецептата! Поздрави и Ви пожелавам хубаво и усмихнато лято! 😊
Здравейте Десислава!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви е допаднала рецептата.
Отдавна не съм публикувала нищо в блога си. Тази рецепта се харесва, а аз дори съм забравила какво съм експериментирала. Трябва и аз да си я прочета и приготвя отново, за да си припомня вкуса.
Щастливо лято и на вас!
Много благодаря
ОтговорИзтриванеЩе пробвам
И ще пиша 🍀