През уикенда отново резглеждам внимателно всичко изостанало за ядене в хладилника. Днес гледах и едно предаване по телевизията, в което се коментираше за огромните количества храна, които се изхвърлят ежедневно, особенно в западните държави, с по-висок стандарт. Интересно беше и интервюто с хората - дали и каква храна изхвърлят. На мене рядко ми се случва да изхвърля храна. Може би през лятото предимно зелнчуци, когато са в големи количества и не мога да насмогна да ги употребя навреме. Има дни в които се зареждат срещи с приятели и вечери навън - ето тогава може да залежат накупените продукти.
Неприятно ми е, когато в хладилника се намират няколко съда, на които като вдигнеш похлупака се оказва, че са останали по няколко хапки на дъното или парченца от това, парченце от онова. Ето и днешния повод за приготвянето на млечно - сирената разядка с разни други неща.
Количествата и продуктите са препоръчителни. Моите ги дабавях на око, но те са приблизително следните:
Необходими продукти:
- 1 бр. студено кисело мляко;
- 2/3 бр. пакетче крема сирене;
- 50-80 г обезкостени маслини;
- 100 - 120 г мариновани краставички (нарязани на шайби);
- 2 - 3 бр. твърдо сварени яйца (нарязани на едро);
- 2 - 3 бр. моркови (настъргани) ;
- 2-3бр. скилидки чесън (нарязани на ситно);
- Сол, черен пипер, зехтин, магданоз (не само за украса) на вкус;
За украса:
- 1 - 2 бр. чери доматчета (по желание);
- 2 - 3 обезкостени маслини;
- Орехи - опечени и натрошени на едро;
- Червена чушка;
- Магданоз, нарязан на дребно;
Начин на приготвяне:
В купа намачкваме с вилица крема - сиренето.Добавяме млякото и рабъркваме до получането на хомогенна гъста смес.Добавяме подправките - черен пипер, магданоз, нарязан на дребно, чесън, сол, малко черен пипер и олио. Разбъркваме добре и тогава дабавяме останалите продукти - маслини, краставички, яйца, моркови. Идеята е да не се разкъсат прекалено на дребно продуктите, докато разбъркваме отново и да се усвоят подправките, докато сместа е по-течна. При нужда овкусяваме допълнително или сгъстяваме с още продукти от посочените.
Оставяме разядката да се изстуди добре в хладилника, поне за час и всички аромати да се смесят. Сервираме я студена и украсена с натрошени орехи, маслини и нарязан магданоз и по желание за разкош доматчета.
Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.
Здравейте, днес очаквам гости и смятам да приготвя разядката.След това ще пиша коментар, но смятам, че е много хубава и всеки може да я приготвя според вкуса си.Благодаря.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Благодаря за интереса и вниманието. Тази разядка си я импровизарах с отналите продукти в хладилника. Разбира се, че си я приготвя според вкуса и предпочитанията и не само тази рецепта. Аз обичайно променям и импровизирам, особно ястията и салатите. Надявам се, че вашите гости ще останат много доволни от поднесеното, при това с любов.
ИзтриванеЩе очаквам мнение! Приятни мигове!