Начална страница

петък, 13 април 2012 г.

Морковчета с пълнеж от салата


По повод на идващите празнични дни, направих една забавна рецепта, която заимствах от блога на Бет.
Изпълнението на тези идея за пълнени със салата морковчета, биха били чудесно допълнение към ордьовъра на празничната ви трапеза.


“С настъпването на всяка пролет, идва мирисът на нов живот”- са казали хората. В сегашното време наоколо е толкова сиво и мрачно, че ние често, дори не забелязваме какво става край нас. Погледнах през прозореца на балкона и очите ми се зарадваха от разцъфтялите дървета, от пробудилата се природа, макар и на грозния фон панелната действиетлонст на делника. И ми стана празнично и цветно.




Тази идея е пъстра и изпълнена с много настроение. Изпълнението и никак не е сложно и описанието на рецептата ми отне вероятно повече време, от колкото самото приготвяне. Може би това ще се превърне в традиционен ордьовър  у нас за Великден.



Необходими продукти:
  • 1 опаковка (600 г ) семейно тесто за пица BELLA
  • 1 бр. яйце (смесено с 1 ч.л. вода, за намазване на фунийките); 
  • Течна оранжева хранителна боя (смес от жълто и червено) 
  • 1 ½ чаши от любимата ни яйчена или шункова салата; 
  • 1 връзка пресен копър или магданоз. 
  • Олио за намазване. 


Специално необходимото оборудване:
  • Нож за пица или друг остър нож; 
  • 14 бр. метални форми (фунии)
  • Незалепващо алуминиево фолио (в слчай, че не разполагате с метални форми), 
  • Сладкарска четка; 
  • Хартия за печене върху тавата.


Тестото за пица е продукт, който присъства на пазара и спестява на потребителите време и усилия при приготвянето на храна. Тестото е много удобно и е готово за употреба и не изисква разточване. За улеснение на потребителите е обвито с фолио. Размерите му са съобразени с фурните на домакинствата. 

Ако не можете да намерите такъв продукт, според авторката може да се използва листа бутер тесто. Според мене обаче фуниите ще станат много дебели и при разлистването на пластовете тесто ще ще се развали визията и ще останат неоцветени участъци. Разбира се всеки може да си замеси солено тесто, по любима своя рецепта. 



Начин на приготвяне:

След размразяване на тестото, без да се отстранява фолиото се разтваря върху дъска за рязане. Тестото се размразява бързо и не е нужно да става прекалено меко. Намазва се с олио. С ножа за пица се оформят 14 бр приблизително еднакви успоредни ленти от към късата страна на тестото. 

След това започваме внимателно да навиваме с застъпване фунийките с лентите тесто. Започваме от към острието с намазаната с мазнина страна на тестото, която да прикрепим към металната част, за да предотвратим залепване. 

Поставяме формите в тавичка, покрита с хартия за печене. Внимаваме ръба, с който завършваме да остане отдолу и да го застъпим и залепим с формата с лек натиск. 

В малък съд, капваме около 30-тина капки оранжева безвредна боя. Ако нямаме, смесваме червена и жълта, може и малко кафява, докато се получи желания цвят за моркови. С четка оцветяваме тестото преди печенето му. Ако нямаме боя, може да намажем само с яйце и пак ще получим хубав ефект, защото ще печем формите до златисто-кафяво.


Пекат се в предварително загрята фурна за около 10–тина минути. След изваждане се оставят да се охладят за 5 минути и едва тогава се отстраняват металните форми. 
Напълнете всяко рогче с любимата си салата, която не трябва да бъде прекалено течна. За пълен декоративен ефект, откъснете няколко клончета копър, магданоз или листенца от маруля (защо не и спанак) и ги натиснете в салата до закрепване. 
Вашите фунийки можете да съхранявате затворени в херметически кутии до 2 дни, но разбира се най-добре са в деня на печенето им. 

Напълнете ги и украсете, непосредствено преди сервирането им.





Благодаря Ви за посещението и преценката на моите рецепти! Моля, снимките в този блог, да не се копират. Възпроизвеждането на част от снимката без съгласието на автора е забранено. Ако използвате идеите ми, допълнително ще съм Ви благодарна ако посочите линк към публикациите ми.




6 коментара:

  1. Много красиви ,ефектни и сравнително бързи за приготвяне!Обичам такива рецепти !Страхотно изглеждат морковчетата!

    ОтговорИзтриване
  2. Your carrots look wonderful and your photos are beautiful. I added one of your pictures to the Hungry Happenings reader's gallery and my original Carrot Crescent post along with a link to your site. If you'd like, you can go to http://www.hungryhappenings.com/p/readers-gallery.html and grab a Featured On button to display on your site. Thanks for sharing.

    ОтговорИзтриване
  3. Veramente bellissimo questo piatto di finte carote!!! Hai avuto una splendida idea!
    Ai miei bambini piacerà sicuramente, bravissima!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Mi sono reso conto solo questa idea meravigliosa vacanza ed è stato davvero divertente. Morkovchetata sono stati fatti con l'aiuto di mia figlia e ho portato piacevoli emozioni. Sono sicuro che i vostri bambini saranno felici di mettersi in gioco. Successo! :)

      Изтриване

Благодаря Ви, че отделихте време да се отбиете тук и да споделите Вашето мнение!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...