за месните:
- 1 кисела зелка
- 1/2 кг кайма;
- 1 кафяна чашка ориз;
- черен пипер /на вкус/;
- 2 ч.л.червен пипер;
- праз /може и лук, но праза дава друг аромат на зелевите сърми/;
- кимион;
- чубрица.
Много са подходящи за Бъдни вечер.
за постните:
- бланширани лозови листа;
- ориз;
- праз /или лук/;
- гъби;
- моркови;
- масло;
- 1 кубче зеленчуков бульон;
- черен пипер;
- червен пипер;
- чубрица.
Кочанът на зелката се изрязва по-дълбоко и по-широко, за да се отделят по-лесно листата, и дебелите им жилки се отрязват или леко се счукват. В мазнината се задушава до омекване дребно нарязаният лук. След това се слага почистеният и измит ориз и се пържи няколко минути, разбърква се с червения пипер и разреденото с вода дoматено пюре, залива се с вода или бульон (на 1 част ориз – 1 1/2-2 части вода) и се оставя да поври, докато набъбне и поеме водата. Съдът се от отстранява от нагревателната площ и към ориза се прибавят смляното месо, черен пипер и сол. Сместа се разбърква добре и от нея в зелевите листа се свиват сарми с дължина 6 до 8 см (част от плънката се слага в основата на всеки лист, покрива се с краищата му и се увива на руло). Ако някой предпочита може да не запържва предварително и направо да навива на не много стегнати сърми, за да може ориза да ги надуе при варенето. Необходимо е да се съобрази, че оризът ще набъбне в плънката във всяка сърмичка, а също така и пълненето на тенджарата с тях. Харесвам малките сърмички. По възможност между редовете сарми /по средата/ може да се сложи пилешко или свинско месо. Сармите се подреждат в тенджера или в тава, на дъното на която са наредени листа и се сваряват или се пекат във фурна. Стават чудесни и в глинен гювеч. Аз съм завивала сърмичките с лозов лист с машинка, която вече се предлага в търговската мрежа.
Сварените сармички |
При поднасянето им могат да се полеят със сгорещено масло, оцветено в червен пипер. Сервират се топли със зеленчукова салата и червено вино.
Ако правите постните сърми с лозов лист, обърнете внимание, че листът е лъскав от едната страна, а от другата (вътрешната) по-грапав. Завиват се така, че отвън да е "лъскавата" страна за да се плъзгат леко и с безкрайно удоволствие в устата при похапването им.
Сарми |
Ако правите постните сърми с лозов лист, обърнете внимание, че листът е лъскав от едната страна, а от другата (вътрешната) по-грапав. Завиват се така, че отвън да е "лъскавата" страна за да се плъзгат леко и с безкрайно удоволствие в устата при похапването им.
Порция зелеви и лозови сарми |
В друга публикация ще покажа какво правя с останалите продукти - плънка и кисело зеле или ако зелевите листа се късат, жилаво е и не могат да се навият сармичките.
За тези, които като мене си задават въпроса как правилно се пише "сарма или сърма"? тук намерих отговор с любопитна статия.
M-m, obojavam zelevite surmi, no za sujalenie tuk v Milano niamam kiselo zele. Probvah dve godini da si go pravia, no tuk zimite sa mnogo po-meki i ne stava...Maika mi me nautchi da gi pravia s priasno zele - zelkata ia varia za 10 min. vuv voda+edra sol+ ozet. Doblijava se do vkusa na kiseloto zele.
ОтговорИзтриванеCiao!
Nadessa, чувала съм, че някои домакини си екстремално бързо си приготвят кисело зеле с лимонтозу. Незнам точно как, но казват, че ставало бързо. Аз предпочитам при нужда да си приготвя един голям буркан с нарязано зеле и да го държа на топло, за да втаса бързо за моментна консумация.
ОтговорИзтриванеНикога на зелеви сарми с кайма не слагайте чубрица, само кимион.
ОтговорИзтриванеАз обичам много аромата на чубрицата и май само в боба не добавям от нея. Моите близки не харесват пък кимион. Въобще разни вкусове, разни кухни! :)
Изтриване