|
Декорирани коледни сладки |
Меденките са най-старите ми и любими сладки, помня ги още от детството ми. Сега и аз ги правя у дома всяка Коледа. Правила съм цели "комплекти" за украса на елхата, както и малка медена къщичка, в която поставям свещичка. Много са издържливи и трайни. Хубавото е, че могат да се приготвят много преди празника и да се украсяват на етапи, когато се появи вдъхновението и най-вече достатъчно време. Аз лично правя няколко дози и съм ги съхранявала около 2 месеца, като са все така вкусни.
Понякога украсявам сладките само с бяла глазура (роялайсинг), а друг път са по-шарени (добавям сладкарски бои към айсинга). Добър ефект се получава при използването и на моделираща маса (съхнеща и несъхнеща) за релефни орнаменти по сладките.Различните видове посипки и брокати също имат своето място. Върху бисквитката може да се сложи като елемент от украсата миниатюрна фотодекорация. Въобще възможностите са изключително много, всичко зависи от фантазията ви!
|
Оцветяване на айсинга със сладкарска боя |
|
Изработване на коледни звезди |
|
Намазване на бисквитка, която ще превърна в снежинка |
|
Рисуване с айсинг върху засъхналата основа и посипване с кокосови стърготини |
|
Рисуване с айсинг върху засъхналата основа и посипване с кокосови стърготини |
|
Украса със сладкарски брокат и с перлички на снежинките |
|
Нарисувани с айсинг върху засъхналата основа и добавениа шалчета от декоративен мотив от плат |
|
Снежни човечета |
|
Украсени коледни сладки |
|
Украсени коледни сладки |
|
Украсени коледни сладки |
Още украси на коледни и други меденки.
А който наистина иска да си ги приготви, ето рецептата:
Необходими продукти за меденото тесто (без украсата):
- 2 яйца;
- 1 к.ч. мед;
- 1 ч.ч. кристална захар;
- 1/3 ч.ч. олио;
- 1/2 кг брашно (приблизително) ;
- 1 ч.л. хлябна сода;
- 1/2 ч.л. канела на прах;
- 1/2 ч.л. счукан или смлян карамфил.
Здравей! Днес направих първия си опит в това изкуство и мисля, че беше достасполучлив :) Искам обаче да те питам как правиш фините линии на рисунките- има ли някакви специални писци, шрицове или нещо подобно?
ОтговорИзтриванеДа, има специални писалки, като флумастерите за хартия, но хранителни.
ИзтриванеКонкретно моите съм ги рисувала отново с айсинг. Правя си миниатюрен пош от найлоново пакетче с големина на билетче за автобус примерно. Може би се сещаш за тези със закопчаването с лентички отгоре. Купувам си ги от складовете на едро за опаковки и излизат 2-3 лв за 100-тина бройки. Използвам тях, защото ми трябва по малко количетво от цвят - примерно от черното. Там, където ми трябват повече контури от цвят, взимам от същите, но по-голяма опаковка и я смачквам като писалка, на която съм изрязала финно връхче /почти само дупчица/ на пакетчето и изстискайки оцветения айсинг рисувам.
Колко време преди коледа могат да се изпекат коледните сладки? Украсата след като се изпекат ли се прави?
ОтговорИзтриванеМоже ли някаква рецепта за коледни сладки , които се пекат направо с украсата?
Тези бисквити са от медено тесто, так-нар. меденки. Издържливи са. Според мене оптималното време за приготвянето им е в началото на декември. Тази украса се аранжира след изпичането им.
ИзтриванеТези сладки се пекат задно с бонбонките и шоколада - http://ilinayorkulinarni.blogspot.bg/2015/03/blog-post.html
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за отговора. Имам обаче още няколко въпроса:
ОтговорИзтриванеВъзможно ли е в посочената рецепта за маслено тесто, олиото да бъде заменено с масло?
И от каква смес се прави цветната основа на публикуваните по-горе на настоящата страници снимки? Доколкото виждам, преди да се изрисувам с айсинг, има някаква цветна основа?
Не мога да кажа, дали е възможна замяната с масло, но аз не бих рискувала да го правя. Щом имате предпочитания към масленото тесто, горещо препоръчам друг вид, типично коледни сладки. На тях също им се приготвя по-раничко бисквитената част и са доста издържливи и ви уверявам, че са много вкусни - .http://ilinayorkulinarni.blogspot.bg/2010/12/blog-post.html и http://ilinayorkulinarni.blogspot.bg/2011/12/blog-post_31.html
ИзтриванеПо втория въпрос ще кажа, че всичко, което виждате на снимките е декорирано с айсинг, с изключение на зелените елхички с цветни детайли по тях, които са от оцветен и залепен марципан. Блясъка на останалите си е естествен и се получава, когато яйцата са добре разбити.
Ако ви харесат, може да разгледате и други мои декорации - http://ilinayorkulinarni.blogspot.bg/p/blog-page_7051.html
И като допълнение към горния ми пост ще кажа, че освен безвредни ядливи бои, използвала съм и такива ядливи перлички, сребърен и златен брокат и кокосови стърготини.
Изтриване